Till höger en modell av Corona-viruset av Centers for disease control and prevention. Foto: SVT / EPA / TT

Staffanstorp går sin egen väg för att förhindra smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av de skånska kommunerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller skolbarn och coronavirus. Men Staffanstorp sticker ut och har helt egna rekommendationer.

”Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan.”

Stanna hemma vid sjukdom

Så inleds Folkhälsomyndighetens rekommendation till Sveriges kommuner när det gäller elever som rest i riskområden för att smittas av coronaviruset, och som publicerades den 2 mars.

– Det som är viktigt här är att beakta att man ska vara frisk om man ska gå till skolan. Det är ett bra skydd för att förhindra spridning av alla typer av infektioner. Vi är angelägna om att man respekterar det. Är man sjuk då ska man vara hemma. Det gäller både barn och vuxna, säger Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi vid Folhälsomyndigheten, i SVTs Morgonstudio.

Alla utom Staffanstorp

SVT Nyheter Skåne kontrollerar vad som gäller i de 33 skånska kommunerna. Kommuner som inte har information på sina hemsidor, har vi kontaktat per telefon eller mejl. Samtliga kommuner utom Staffanstorp följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi har landat i att vi vill vara mer försiktiga än Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Christians Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

I Staffanstorp uppmanar man ”skolelever och förskolebarn som befunnit sig i smittspridningsområden att stanna hemma under inkubationstiden (14 dagar) och kontakta respektive förskola/skola för att planera hemuppgifter under tiden”.

Elever får göra skoluppgifter hemma

På måndagen var 11 anställda och cirka 15 barn i Staffanstorp hemma efter att ha rest i ett riskområde.

– Vi har ett ansvar för våra medarbetare och vår välfärdsverksamhet vård, skola och omsorg. Det är så många oklarheter när det gäller smittspridningen och det finns ingen medicin eller vaccin.

Hur garanterar ni till att elevernas skolplikt efterlevs?

– De får göra sina skoluppgifter hemifrån. Det är inga svårigheter med dagens teknik. Det är rimligare att några få personer är hemma än att vi får en stor spridning och kanske måste stänga hela verksamheter, säger Sonesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.