Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skurup är en av tio kommuner i Skåne som väntas göra minusresultat. Foto: Gunilla Fritze

Minus i kassan i var tredje kommun i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje kommun i Sverige räknar med ett underskott i år. Skurup är en av dessa kommuner.

– Vi behöver få ner våra kostnader inom alla områden. Det handlar om fler barn per anställd inom förskolan och nya boendelösningar för flyktingfamiljer, säger Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurup.

Han räknar med att kommunen kommer att gå back 20 miljoner kronor i år. I budgeten hoppades politikerna på att gå plus åtta miljoner.

– Vi ser över alla våra kostnader. Ingen undanhålls från besparingar, säger Johan Bolinder (M).

Flera kommuner går back

Även andra kommuner i Skåne har aviserat att de kommer att redovisa ett underskott i år. Tio av Skånes 33 kommuner tror att de får ett minusresultat i år (SCB). Dessa kommuner är Landskrona, Ystad, Skurup, Straffanstorp, Osby, Lund, Simrishamn, Hörby, Bjuv och Örkelljunga.

I SVT Nyheter Skånes enkät, som 31 kommuner har svarat på, uppger en majoritet av kommunerna att de tänker höja sina avgifter de kommande två åren.  De aviserar även att de ser över sina kostnader, inte minst inom de områden som är dyra, det vill säga inom skola, vård och omsorg.

Ingen skattehöjning

Kommunerna står inför stora utmaningar framöver i och med att barn, unga och äldre ökar snabbare än gruppen som är i arbetsför ålder. Det innebär att det kan bli svårt att få skatteintäkterna att räcka till för att bekosta den service och omvårdnad som kommunerna förväntas ge sina medborgare.

Ingen av de skånska kommunerna, som svarat på enkäten, uppger att de ska höja skatten. Örkelljunga och Båstad svarar ”vet ej” och Malmö uppger att de vill svara på enkäten efter budgetsmötet i slutet på oktober.

Hässleholm är den enda kommun som inte har svarat på enkäten från SVT Nyheter Skåne.

I intresseorganisationen SKL:s rapport, som presenterades på onsdagen, skriver de att ett 20-tal kommuner och en handfull §1§regionen planerar att höja skatten nästa år. De skriver också att omkring 90 av landets 290 kommuner kommer att gå minus i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer