Strömmar orsakade fartygskrock

Uppdaterad
Publicerad

Strömförhållandena gjorde att besättningen kortvarigt tappade styrseln av Mercandia IV och kolliderade med piren. Det har den danska haverikommissionen kommit fram till.

– Anledningen är det vi kallar tappad styrning. Inget ovanligt, säger kommissionens utredningschef Øssur Jarleivson Hilduberg.

Det var i söndags kväll som Scandlinesfärjan Mercandia IV på väg in i Helsingborgs hamn körde in i en pir. Kollisionen var kraftig och rev upp ett hål i fartygets sida. Två personer skadades, en passagerare och en i besättningen.

Kommissionen har efter att ha samlat in uppgifter om händelsen bestämt sig för att inte utreda vidare. Anledningen är enligt Haverikommissionen att konsekvenserna inte blev allvarliga, och att det inte finns tillräckligt mycket lärdom inför framtiden att dra av vidare utredning.

– Det är klart att man kan förutse strömförhållanden, men samtidigt är marginalerna små, säger Øssur Jarleivson Hilduberg.

Svensk polis utreder händelsen, dels som ett arbetsmiljöbrott eftersom en i besättningen skadades, dels som vårdslöshet i sjötrafik med kaptenen som misstänkt.

– Det är ju inte vår roll att säga om något är brottsligt eller inte, men det här kunde ha hänt vem som helst. Olyckan är inte kopplad till den här personen, säger Øssur Jarleivson Hilduberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.