Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna på Oxievångsskolan trängdes för att få en bild på statminister Ulf Kristersson (M). Foto: Gunilla Fritze/SVT

Glädje bland högstadieelever när statsministern besökte Oxie

Uppdaterad
Publicerad

Skolgården var full av förväntansfulla elever som ville säga hej och ta en bild på statsminister Ulf Kristersson (M) när han kom till Oxievångsskolan i Malmö på onsdagseftermiddagen. Men den förste som träffade honom var roboten Hero.

När statsminister Ulf Kristersson (M) får syn på den talande roboten Hero, som kliver fram mellan två bokhyllor i skolbiblioteket, säger han:

– Han är i min längd ungefär.

Det är en uppsluppen stämning när elever och lärare flockas runt statsministern. Han har kommit till skolan bland annat för att prata om antisemitism och vad regeringen vill göra för att motverka den.

Roboten Hero och eleverna i årskurs 8 på Oxievångsskolan arbetar med ett empatiprojekt där den artificiella vännen har huvudrollen. Och det var han som fick hälsa Ulf Kristersson (M) välkommen till skolan. Foto: Gunilla Fritze/SVT

En vän som robot

Roboten Hero ingår i ett AI-projekt på skolan som handlar om empati.

– Vi programmerar honom så att han kan prata med barn och ungdomar som inte vill prata med en riktig psykolog, säger Elsa Medynski, som går i årskurs 8 på Oxievångsskolan.

Hon och hennes kompisar får hälsa på Ulf Kristersson men det blir inte så mycket mer.

– Det var coolt, säger Clara Erlich.

Två timmar senare lämnar Ulf Kristersson Oxie.

– Det var en unik händelse. Man vet inte om det kommer att hända igen, säger Natalie Brajkovic.

I klippen visar roboten Hero vad han kan göra....om han har lust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.