Miljöstrategen Åsa Abrahamsson: ”Stinkkallan tränger undan övrig växtlighet” Foto: SVT

Stinkande växt hotar plantlivet i Höör

Uppdaterad
Publicerad

För bara något år sedan listades den som en rolig botanisk sevärdhet i kommunens turistbroschyrer. Idag har jättebestånden av gul skunkkalla blivit ett akut hot mot övrig växtlighet i ett skogsområde utanför Höör.

I en sank sluttning invid den lilla skogsvägen brer de ut sig i hundratal, de märkligt köttiga växterna med sin bjärta färg. Den gula skunkkallan, som fått sitt namn efter den lite kvalmiga doften, är en visserligen populär trädgårdsväxt av nordamerikanskt ursprung.

Här i våtmarkerna vid Dagstorpssjön är den dock en objuden och efterhand allt mer aggressiv gäst.

– Den gula skunkkallan finns med på EU:s lista med 49 så kallade invasiva arter. Och man ser ju med blotta ögat hur den är på väg att helt tränga undan det övriga växtlivet här, säger Åsa Abrahamsson, ekolog och miljöstrateg i Höörs kommun.

Den invasiva arten skunkkallan. Foto: SVT

I augusti träder en ny svensk lag i kraft som ålägger markägare att avlägsna invasiva arter från sina ägor. Redan innan dess inleder länsstyrelsen det mödosamma arbetet med att gräva upp kallorna utanför Höör, en efter en. Sedan väntar flera års övervakning innan den udda sevärdheten är helt bortrensad. I vart fall här. Enligt kommunekologen är det troligen bara en tidsfråga innan den dyker upp någon annanstans.

– Situationen känns alltmer frustrerande. Gul skunkkalla är ju bara en av flera invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden, två andra exempel är parkslide och jätteloka som det finns gott om på andra platser i kommunen, säger Åsa Abrahamsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.