Thomas Öberg, Nina Persson och Kristin Amparo är några av stjärnorna i föreställningen.

Så ska Nina Persson väcka väljarnas engagemang

Uppdaterad
Publicerad

Det är mindre än ett år kvar till valet och Malmö stadsteater vill väcka medborgarnas engagemang med föreställningen ”Vinnaren tar allt”. Bakom idén står Cardigans-stjärnan Nina Persson.

Nina Persson flyttade tillbaka till Malmö för två år sedan efter tio år i New York. Där var hon med i The Citizens Band, en grupp som ville få medborgarna att engagera sig och framför allt, ta sig till rösturnorna. 

– När jag flyttade tillbaka till Malmö och drack kaffe med Gudrun Hauksdottir så sa hon ”ska vi inte göra det här också? Behöver vi inte det här i Sverige också”. Så det var så det började, säger Nina Persson.

Foto: SVT

”Nusvenskt spektakel”

Föreställningen ”Vinnaren tar allt” kallas ett ”nusvenskt spektakel i utsvängd kostym”.   

– Jag tror det var Frank Zappa som sa ”Jazzen är inte död, den bara luktar lite konstigt”. Det är samma sak med demokratin, därför behöver vi tvärdrag, säger Thomas Öberg, till vardags sångare i Bob Hund.

TV: Se hela inslaget här

Melodifestivaldeltagaren Kristin Amparo är också med. Hon välkomnar det politiska i föreställningen. 

– Det är därför jag är här. Jag tar gärna min tid det kommande året och når ut till så många som möjligt och pratar om hur viktigt det är att rösta. 

De stycken som visades upp på pressvisningen hade en sak gemensamt – de är alla allvarliga. Projektledaren Gudrun Hauksdottir betonar dock att den färdiga föreställningen ska vara lika tung som lätt. 

– Det kommer bli lika lätt som det kommer vara tungt i slutändan. Vi vill hellre tänka Hasse och Tage än 70-talets ”Upp till kamp”.

Gymnasielever bidrar

Parallellt med föreställningen på teatern pågår projektet Medborgarchallenge. Tanken är att gymnasieelever i hela landet ska delta och dela sina insikter på sociala medier. 

– Vi hoppas kunna ta in något det ungdomarna gör i föreställningen. Det vore fantastiskt. Vi har redan fått några smågrejer som känns hjärtknipande, säger Nina Persson.

Medborgarbandet ska väcka väljarnas intresse. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.