Svenska kraftnät vill skydda de befintliga skånska elkunderna. ”De ska få den el som de har beställt via Eon och av oss”, säger divisionschef Lowina Lundström. Foto: Johan Mörnstam/Fredrik Sandberg/TT

Stopp för elintensiv industri i Skåne – ”Måste skydda kunderna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är och kommer att vara brist på el i Skåne under flera år framöver. Eon har redan sagt nej till kunder som vill ha mer ström.

– Vi gör allt som står i vår makt för att möjliggöra anslutningar, men samtidigt ser vi att det räcker inte. Det kommer inte att räcka, säger Johan Mörnstam, vd för Eon energidistribution.

Det är Eon som ansvarar för det regionala elnätet i Skåne. Statliga Svenska kraftnät ansvarar för stamnätet, som ska förse södra Sverige med el. Eftersom det produceras för lite el i Skåne måste elen komma norrifrån via stamnätet. Men kranen via stamnätet räcker inte.

– Vi har sagt nej i två fall. Det har varit när distributionsbolagen i Trelleborg och Ystad har gjort förfrågningar om kapacitetsökningar, som vi inte kunnat tillgodose, säger Johan Mörnstam.

Skyddar kunderna

Eon har enligt lag en anslutningsplikt, men om inte Svenska kraftnät kan utlova att det finns tillräckligt med el, så får Eon säga nej, enligt Johan Mörnstam.

Svenska kraftnät säger att man vill skydda de befintliga skånska elkunderna.

– De ska få den el som de har beställt via Eon och av oss. Det är det vi skyddar. Sen behöver vi ta kloka beslut om nya etableringar, utan att riskera befintliga kunder, säger Lowina Lundström, divisionschef på Svenska kraftnät.

Efterfrågan på el ökar kraftigt. Elbilar och datahallar kommer att kräva allt mer av elnätet.

– För de datahallar vi har haft dialog om på olika ställen i Sverige, så kan det motsvara ett elbehov för ett helt Uppsala eller upp till två gånger Lund. Så det är gigantiskt, säger Lowina Lundström.

Johan Mörnstam, vd för Eon. Foto: Johan Dernelius

Microsoft bygger nu en datahall på ett område motsvarande 17 fotbollsplaner i Staffanstorp. Det är i jämförelse en mindre datahall.

– Vi har konstruktiva diskussioner med Microsoft, säger Johan Mörnstam, som inte vill säga hur mycket el Eon kan avvara till Microsoft.

”Kommer möta behoven”

Svenska kraftnät vill samtidigt tona ner larmen om elbrist i Skåne.

– När det gäller bostadsbyggande, laddstolpar för elbilar och för konventionell industri kommer vi att kunna möta behoven på 2020-talet också. Det vi pratar om som problem är framförallt stora elintensiva industrier som till exempel datahallar, säger Lowina Lundström.

När det gäller hur länge elbristen kan bestå går meningarna isär. Lowina Lundström säger att stamnätet kan byggas ut till 2024, vilket är en helt ny uppgift för Eon.

– Det är inget jag har hört. Den officiella informationen vi har fått är 2026, säger Johan Mörnstam, som vill att regeringen snabbar på utbyggnaden till sydvästra Skåne.

– Vi gör allt som står i vår makt för att möjliggöra anslutningar. Men samtidigt ser vi att det räcker inte, det kommer inte att räcka. Med den efterfrågeökningen vi ser, måste regeringen göra någonting.

”Tar ett stort ansvar”

Eon har samtidigt fått kritik för att ha orsakat elbristen i Skåne. Det naturgaseldade Öresundsverket har sålts och lagts ner. Heleneholmsverket kommer inte att startas igen i vinter.

– Ur ett kraftsystemsperspektiv är det en utmaning om en lokal elproduktion försvinner, säger Lowina Lundström.

Eon å sin sida anser att det är höjda skatter som gjort naturgasen olönsam.

– Vi tycker att vi tar ett väldigt stort ansvar, inte minst kopplat till att vi de senaste tre åren investerat 9,5 miljarder i det svenska elnätet, säger Johan Mörnstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.