Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den här bilden togs för några dagar sedan. En bilist som kört mot färdriktningen vid Öresundsbron har precis passerat de nya varningsskyltarna men väljer då att göra en u-sväng innan en kurva. Foto: Öresundsbron

Här stoppas spökbilisten på Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger per år slår personalen på Öresundsbron larm om att bilister kör mot färdriktningen. Problemet uppstår när trafikanter missar sista avfarten innan Öresundsbron och gör en livsfarlig u-sväng för att undvika att köra fram till betalstationen. Nu ska ett nytt skyltsystem varna för bilister som kör mot färdriktningen.

Inne på trafikcentret finns övervakningskameror och skärmar som reagerar när en så kallad ”spökbilist” kommer körande i fel färdriktning. Då aktiveras ett larm, och trafikledarna kan följa situationen och kontakta polisen medan de nya varningsskyltarna tänds. Ett system som nu varit igång i ett halvår.

– Bilen som kör i fel färdriktning möts av en aktiv varningsskylt med ett blinkljus och textmeddelande på svenska och engelska. De bilister som kör rätt väg möts av varningstexten ”mötande trafik”, säger Jopas Wulff, chef trafikledningen på Öresundsbro konsortiet.

Drabbas av panik

Under våren 2020 omkom en man efter att ha gjort en u-sväng innan betalstationen. Varken Öresundsbro konsortiet eller Trafikverket har kunnat utreda exakt varför bilister väljer att vända när de närmar sig betalstationen men det troliga är att de drabbas av panik när de inser att de missat den sista avfarten på den svenska sidan av bron.

– Det folk kanske inte förstår är att det inte kostar något. Varken böter eller avgifter om man väljer att stanna försiktigt vid betalstationen och berättar att man kört för långt, säger Jopas Wulff.

– Efter ett tillbud med dödlig utgång 2020 gjorde vi och Trafikverket en utredning för att hindra så kallade spökbilister. Det nya varningssystemet är ett resultat av detta, säger Jopas Wulff på Öresundsbron. Foto: Johan Dernelius

I  klippet ovan kan du också höra varför det heter ”spökbilister”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.