Foto: Markus Hortsman/SVT

Irritation bland pendlare: ”Det är störigt”

Uppdaterad
Publicerad

Tågen rullar åter igen mellan Malmö och Lund. Men efter morgonens tågstopp kommer det att bli förseningar under förmiddagen.

Det var polisen som begärde att trafiken skulle stoppas tidigt i morse. Anledningen var att en häger blivit påkörd av tåget vid Burlöv.

– Det är ju en stor fågel, så det blir ganska mycket arbete efter en sådan krock, säger Anna Fjellner på Skånetrafiken.

Det här påverkade både pågatåg, Öresundståg och fjärrtåg. Trafikverket säger att det kommer att bli förseningar på andra sträckor under förmiddagen.

För andra dagen i rad är det problem i tågtrafiken Foto: Markus Hjortsman/SVT

– Öresundstågen kommer igång först och Pågatågen efter det. Det bästa är att kolla i Reseplaneraren i appen. Där uppdateras alla tider, säger Anna Fjellner på Skånetrafiken.

Kaos vid bussarna

Skånetrafiken rekommenderade att resenärerna under stoppet istället skulle ta bussen – Linje 130 eller 131 som går mellan Malmö Värnhem och Bankgatan i Lund.

– Fyra regionsbussar i rad från Värnhem har nu antingen redan varit fullsatta vid ankomst eller blivit det efter att bara tagit emot en bråkdel av alla resenärer som försöker hitta en alternativ väg till Lund, sa SVTs Markus Hjortsman som var på plats vid Värnhem.

– Det här är andra dagen i rad det blir stora problem på morgonen. Olyckor kan Skånetrafiken inte styra över. Men båda gångerna har man sagt att det ska finnas informatörer, men varken igår eller idag har jag sett skymten av någon sådan.

Hätsk stämning

Det faktum att platserna på bussarna inte räcker till förbättrade inte saken.

– Både igår och idag har det blivit väldigt kaotisk och hätsk stämning vid bussarna. Djungelns lag helt enkelt, säger Markus Hjortsman.

– Det är jättetråkigt att det blir så här, säger Anna Fjellner på Skånetrafiken.

– Jag förstår att folk är arga. Men det är jättesvårt att få fram ersättningsbussar. De som finns är redan insatta och kör på Helsingborg. Bussar kan aldrig riktigt svälja den kapaciteten som tågen har och när vi får två störningar på en gång så blir det stora problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.