Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda och Jimmy Hellvärn tillsammans med sin son Huy som nu varit i Sverige ungefär sex veckor. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Stoppades på flygplatsen i mars – nu har de fått sin son

Publicerad

I månader hade Linda och Jimmy Hellvärn planerat för att få adoptera sin son. Samtidigt som de förberedde sig genom att boka biljetter och fixa visum blev allt fler länder påverkade av corona. Den helgen de skulle hämta Huy stängde Vietnam ner.

– Vi var ju väldigt nervösa och så slutade det ju med att vi inte kom iväg, säger Linda.

Strax innan Linda fyllde 30 insåg hon att hon snart ville ha barn. Men hon hann fylla 41 innan hon och hennes man till slut, i november fick hem sin son Huy från Vietnam.

För sex, sju år sedan började de försöka bli gravida, men sedan många år tillbaka har Linda endometrios vilket har försvårat för dem att få biologiskt barn.

Linda och Jimmy funderade istället på adoption, som är en lång och utdragen process. Första steget var att gifta sig.

– Många länder kräver det. Vi såg egentligen ingen mening med det men vi gjorde det för att vi skulle kunna få honom.

Fick vända på Kastrup

I januari 2020 fick paret en bekräftelse på att de skulle få adoptera. Lördagen den 14 mars skulle de flyga från Kastrup till Vietnam.

– Samma dag som vi skulle flyga fick vi veta att Vietnam skulle stänga gränsen på söndagen vid 12.00 och vårt flyg skulle landa vid 14.00, säger Jimmy.

– Det var panikångest och just då trodde vi det allra värsta. Vi såg vår son glida oss ur händerna, berättar Linda.

Specailinbjudna av premiärministern

Månaderna gick och de hoppades på att få kunna komma iväg under sommaren, men inget hände. Det dröjde ända fram till oktober innan det blev dags.

– Vi flög i ett specialchartrat plan tillsammans med 37 andra familjer från sju europeiska länder som också skulle adoptera.

Flera adoptionsorganisationer från Europa hade satt press på landets regering och bad om undantag för adoption. Premiärministern tillät då att adoptionerna skulle få genomföras om ambassaderna skötte all logistik.

– Vi förlorade ju ett halvår med honom under den här härliga småbarnsåldern. Nu är han tre och ett halvt år, allt är nytt och han känner bara oss så det är ju en sorgeperiod för honom.

Huy har redan lärt sig säga ett par meningar och saker blir lättare och lättare för både honom och hans föräldrar.

– Det är ju speciellt, bara att fatta att han är vår, det är ju en svår känsla, säger Linda Hellvärn.

IVF-behandling –

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer