Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 30-årsåldern man hemmahörande misstänks vara en del av ett större cannabisnätverk. Foto: Tullens förundersökning

Stor cannabishärva nystas upp – man i 30-årsåldern åtalas

Publicerad

En större narkotikahärva håller på att nystas upp i södra Sverige. En man i 30-årsåldern, hemmahörande i Malmö, åtalas nu för grovt narkotikabrott för att ha sålt vidare drygt 200 kilo cannabis – åklagaren tror att mannen ingår i ett större drognätverk.

2020 och 2021 ska ett större drognätverk smugglat in totalt 970,6 kilo cannabis från Spanien via hamnarna i Trelleborg och Malmö vid fyra tillfällen.

Sammanlagt ska 204,5 kilo cannabis ha förts till Växjö med lastbil och sålts vidare, något som mannen nu åtalas för. Han nekar till brott.

Inga beslag har gjorts i samband med utredningen av mannen. Åklagaren menar att hon styrkt narkotikahandeln genom chattar på den krypterade appen Sky ECC. I chattarna menar åklagaren att det framgår att mannen beställt och mottagit narkotika.

Flera häktade

Men flera personer misstänks vara inblandade i en större smuggelhärva som mannen kopplas till.

– Det pågår utredning fortfarande, och flera andra är häktade i sin frånvaro för grov narkotikasmuggling sedan november 2022, säger kammaråklagare Linda Jeppson Linderström.

De häktade misstänks vara involverade vid flera smuggeltillfällen kring 2020 och 2021.

Flera har tidigare dömts

2021 dömdes flera till fängelse för grov narkotikasmuggling. Åklagaren misstänker att den nu åtalade mannen ska ingå i samma nätverk som de dömda.

Januari 2021 gjorde polisen ett större beslag av cannabis i Rottne i Växjö. Beslaget menar åklagaren har koppling till den större organiserade narkotikasmugglingen, då all narkotika ska ha hamnat just där.

– Vi misstänkt att beslaget kan vara vara kopplat till den större smuggelhärvan, säger kammaråklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.