Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en månads spaning slår polisen till i Arlöv. Här lastar de misstänka mobiltelefoner värda 5 miljoner. Foto: Polisen

Tjuvarna lastade 400 stulna mobiltelefoner – stor hälericentral i Arlöv avslöjad

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 februari 2021 filmar polisen när 400 Iphones lastas från bilar till en misstänkt hälericentral i Arlöv. Värdet på telefonerna är cirka 5 miljoner kronor. Polisen slår till efter en månads spaning.

– Vi ser ju att man kan göra mycket pengar på ganska kort tid med väldigt få risker jämfört med handel med narkotika eller vapen. Och när vi väl slår till så hittar vi gods för totalt cirka 10 miljoner kronor, säger kammaråklagare Mårten Alvinsson i Malmö.

Stjäls från lastbilar

Men innan de stulna varorna hamnar i Arlöv misstänks ligan ha stulit från parkerade lastbilar på rastplatser. Det handlar mest om mobiltelefoner, datorer och tv-spel.

 – De är som ett gäng vargar som åker ut på Europavägarna i syfte att hitta rätt platser. Vi vet att de brukar vara mellan fem och tio personer och att de har mindre lastbilar, följebilar och vakter när de utför stölderna, säger Mikael Björk, spaningsledare vid polisen i Skåne.

Snabb omsättning av stöldgodset

Stölderna sker ofta medan chauffören sover i sin lastbil. Och tjuvarna vet var de ska leta.

– De här nätverken är väldigt träffsäkra. På vissa parkeringsplatser kan det stå 20 lastbilar men det är kanske en eller två som får de här inbrotten och då är det ofta dyrt gods som de kommer över, säger Mikael Björk, spaningsledare polisen.

Åtal i härvan väntas under våren.

Se polisens film från mobilstölden – och  hör om tjuvarnas arbetsmetoder – i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälerihärvan i Arlöv

Mer i ämnet