Varken byborna eller kommunen är nöjda över den nya rampen. Foto: Julia Åberg

Den stora muren utanför Gladsax kyrka upprör

Uppdaterad
Publicerad

En lång och hög mur blev resultatet när Gladsax kyrka skulle göras tillgänglig för alla. Den nya rampen som leder in till kyrkogården faller inte byborna i smaken.

– Den är ju förfärlig, helt malplacerad. Ett otroligt bygge för att ta sig 40 centimeter upp till en kant, säger Jacob Schmidt som bor i byn och kan se kyrkan från sitt köksfönster.

– Det är ju en betongkoloss när det istället skulle kunna vara en fin gång, säger Marianne Davidsson som befinner sig utanför kyrkan.

Kyrkan, som låtit en arkitekt ta fram utseendet på rampen, tycker inte att det är något fel på utseendet.

– Det står ju var och en fritt att tycka hur den ser ut, men det känns ju inte så jätteroligt att de inte gillar den, säger Bengt Gunnarsson som är fastighetschef  för Svenska kyrkan i Simrishamn.

Sökte inget bygglov

Men det är inte bara utseendet på rampen som är problemet. Inför bygget sökte kyrkan det tillstånd som krävs hos Länsstyrelsen, eftersom kyrkan har ett kulturhistoriskt värde. Men bygglov hos kommunen sökte de aldrig.

– Vi har sökt tillstånd hos Länsstyrelsen enligt kulturminneslagen, men inte bygglov hos kommunen, säger Bengt Gunnarsson.

– Så har man gjort enligt praxis även förr i tiden, eftersom det är ett ingrepp i kulturmiljön. Därför har vi inte sökt bygglov och det har man inte heller gjort bakåt i tiden, menar han.

Att det skulle finns någon praxis för kyrkan att slippa bygglov avfärdar kommunen bestämt.

– Det är ingen praxis som vi känner till. Murar är bygglovspliktiga även för kyrkan, säger Anna Eliasson som är enhetschef för plan- och bygglov på Simrishamns kommun.

Skydda kulturhistoriskt värdefull miljö

– Det är ju förskräckligt, det är nästan skrattretande. Man får ju inte bygga en takkupa i byn utan att söka bygglov, det vet ju alla, säger Marianne Davidsson.

Kyrkan har nu fått en straffavgift på 9 000 kronor för att de saknar bygglov. Dessutom menar kommunen att rampen inte passar in i miljön och måste byggas om.

– De har inte gjort rätt enligt plan- och bygglagen och inte heller när det gäller utseende och utformning. Den skär genom hela kyrkoområdet, det finns helt klart snyggare lösningar, säger Anna Eliasson.

– Viktigt i sammanhanget är också att det finns områdesbestämmelser för hela Gladsax by som särskilt syftar till att skydda den kulturhistoriskt värdefulla kulturmiljön där, menar Anna Eliasson.

Foto: Julia Åberg

Vill överklaga

Kyrkan svarar med att de nu kommer att överklaga. De vill pröva fallet för att veta hur de ska göra i framtiden.

– Det är ju principiellt för oss. Vi söker tillstånd för ingreppen hos Länsstyrelsen och det blir svårt i vissa ärenden om man ska samordna det genom två olika processer, säger Bengt Gunnarsson på Svenska kyrkan.

– Vi vill överklaga. Det har stor betydelse för oss framåt, hur vi ska hantera de ärendena, fortsätter han.

Jan Danielsson besöker ofta kyrkogården i Gladsax. Han går med hjälp av rullator och är kluven till den nya rampen.

– Rampen var ju behövlig, men den den hade ju inte behövt vara så hög, säger Jan.

– Det handlar om värdet av att ha en medeltida byggnad mitt i byn och hur man behandlar den här platsen, säger Marianne Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer