Drönarbild över bostadsrättsföreningen Malmöhus 24 och solcellsanläggningen där. Foto: Daniel Ohlin, BBK-Group AB/TT

Stor ökning av solceller – Malmö satsar för fullt

Uppdaterad
Publicerad

Lägre kostnader och ökad miljömedvetenhet – att installera solceller blir allt hetare i Sverige. I Malmö satsas det för fullt på solenergi. Flera flerfamiljshus har fått solceller på taken.

Under förra året installerades omkring 10 000 solcellsanläggningar och totalt finns nu strax över 25 000.

Enligt Energimyndigheten har det skett en ökning på drygt 67 procent mellan 2017 och 2018.

Bostadsrättsförening med solceller

I Malmö satsas det för fullt på solenergi. I bostadsrättsföreningen Malmöhus 24 har tre av föreningens flerfamiljshus fått solceller på taket och ett fjärde hus är på gång. Det gör de för att återinvestera i framtiden, berättar Ernad Habibovic, ledamot i föreningen.

– Vi gör detta främst för våra medlemmars skuld. Vi vill säkra upp energiåtgången, säger han.

Att det är en mindre miljöbelastning anses också som ett stort plus. Det mesta av elen solcellerna producerar använder de själva i husen. Ibland, särskilt när vädret är på deras sida, händer det att de får sålt överskott av energin till Eon.

– Lite grann har vi sålt, men målet är inte att sälja. I slutändan vill vi bli helt självförsörjande.

Ökad miljömedvetenhet

Johan Lindahl, vid branschföreningen Svensk Solenergi, tror att ökningen beror på flera faktorer.

– Priserna för att installera har gått ner. Det i kombination med en allt större miljömedvetenhet, samtidigt som man ser fler och fler solceller i sin omgivning.

Trots att priserna för att installera solceller har sjunkit innebär de fortfarande en kostnad som inte alla har råd med. Ett villasystem kan till exempel ligga på mellan 60 000 och 100 000 kronor, uppskattar Johan Lindahl.

Flera söker statligt stöd

Sedan 2009 har det funnits ett statligt stöd för installation av solceller. Under tio år har nästan 50 000 ansökt om stöd varav hälften har fått beviljat sina ansökningar. Hittills har nästan 1,7 miljarder kronor delats ut i stöd, visar Boverkets statistik.

Det senaste året har över 20 000 ansökt om investeringsstöd, en fördubbling från året innan. Enligt Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten, kan det bero på att investeringsstödet höjdes i januari 2018, från 20 till 30 procent. I maj i år sänktes den till 20 procent igen.

– Men vad vi ser har hänt är att trots att det har sjunkit så har inte intresset för solcellsanläggningar ändrats. Folk bygger fortfarande, men man bygger kanske mindre anläggningar utifrån vad man har råd med, säger Jeffrey Berard.

Flerfamiljshus i Malmö satsar på solceller på taket. Foto: Ernad Habibovic/TT

Fakta: Så fungerar solceller

Solceller omvandlar solljus direkt till elenergi med hjälp av så kallat halvledarmaterial. När solen träffar cellens framsida uppstår en elektrisk spänning mellan cellens fram- och baksida.

Om man kopplar en ledning mellan fram- och baksidan får man ut ström. Processen pågår så länge solcellen är belyst och slutar när ljuset försvinner.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.