Foto: SMHI / Peo Möller

Stor risk för skogsbränder i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder det stor risk för skogsbränder och räddningstjänsten har utfärdat eldningsförbud i nordvästra Skåne.

– Vi har haft några småbränder i helgen, men som tur är inget större, säger Kenneth Eriksson, inre befäl på Räddningstjänsten nordväst.

I södra Skåne har man trots den höga risken för skogsbrand ännu inte infört något eldningsförbud.

– Det har brunnit på några ställen i helgen, bland annat i Svedala, Malmö och Kävlinge. Det kommer att vara hög risk för skogsbrand några dagar till framöver, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten syd.

Eldningsförbudet i nordvästra Skåne innebär inget förbud mot att grilla i trädgården, men i skog och mark måste man vara extra försiktig.

– Om man ska grilla ska man hålla sig till fast grillplatser, hålla koll på om det blåser och släcka ordentligt efter sig, säger Joel Johansson.

Skogsbrand i Östra Göinge

Under söndagen brann det i skogen vid Breanäs i Östra Göinge.

Foto: Peo Möller

– Det var en brand på cirka 1,5 hektar och det tog fyra timmar att släcka den, berättar Micael Svensson, inre befäl på Räddningstjänsten nordost.

Dessutom fick de arbeta med tre gräsbränder under helgen.

– Kommer det inget regn snart kan det bli aktuellt även för oss i nordost att införa eldningsförbud, säger Micael Svensson.

Kan bli regn i helgen

Den höga risken för skogsbrand kommer att hålla i sig under veckan, men kan minska något i helgen.

– Prognosen är fortfarande osäker, men det kan komma regn över Skåne i helgen, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Men det är inte säkert att regnet räcker.

– Kommer det bara någon lokal skur så hinner inte skog och mark ta till sig vattnet. När det är så här torrt skulle det behöva regna i några dagar, menar Åsa Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.