Tyringe skola utanför Hässleholm är skånes mest anmälda. Men hela kommunen har stora brister i sin organisation menar Skolinspektionen. Foto: Julia Åberg

Stora brister i Hässleholms skolvärld

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna saknar inflytande. Kränkningar tas inte på allvar, och ledningsfunktionerna saknar tydlighet. Det är bara något av den kritik Skolinspektionen riktar mot Hässelholm efter tillsyn på kommunens skolor.

Sydnytt berättade nyligen om hur skolan i Tyringe är den skola i Skåne som de senaste åren dragit på sig flest anmälningar hos Skolinspektionen.

Men Tyringe skola är inte den enda i Hässleholms kommun som dras med problem. I rapporten från Skolinspektionens senaste tillsyn radas ett stort antal brister upp över hela Hässleholms skolväsnde.

– Jag ska ärligt säga att jag inte är förvånad, säger Barn och utbildningsnämndens ordförande Johan Berglund (M).

Fokus måste ändras

Rapporten slår fast att måluppfyllelsen för skolorna i kommunen är låg, och det verkar enligt inspektionen inte finnas någon trend som pekar på att resultaten kommer bli bättre.

Skolorna har redan tidigare kritiserats för avsaknad av analyser kring varför resultaten ser ut som de gör.

Här erkänner Johan Berglund att för stort fokus har lagts på måluppfyllse för de äldre barnen, på bekostnad av de som är mindre.

– Där har vi nu påbörjat ett arbete för att ändra fokuseringen, säger han.

”Vakuum i ledningsfunktionen”

När Skolinspektionen har besökt kommunens grundskolor har de ofta stött på nyanställda rektorer. Kontinuitet över arbetet har därmed varit bristfällig, och problem som tidigare kritiserats har inte åtgärdats.

Tjänstemän och politiker har beskrivit ett ”vakuum i ledningsfunktionen”, vilket gjort att utvecklingen avstannat.

Och just bristerna i kommunikationen är något Johan Berglund lyfter fram på frågan om hur så mycket kunnat gå så fel.

– Det är för många led som har varit inblandade helt enkelt, därför ska vi nu göra om organisationen.

Måste ta kränkningar på allvar

En av punkterna som tas upp i rappoten gäller trygghet och studiero. Skolinspektionen anser att kommunen inte är tillräckligt snabba med att utreda kränkningar som begås på skolorna.

Vid inspektionen framkom det till exempel att det förekommit fall där barn blivit kränkta av vuxna. Detta ska kommunen haft kännedom om, men trots det vidtogs inga åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar.

– Det är därför vi nu gör en omorganisation, säger Johan Berglund.

Svar ska ges i november

Därtill anses barn och elever inte heller ha tillräckligt stort inflytande över sin egen skollag. Inflytandet förändras inte heller i takt med att barnen blir äldre och mognare.

Hässleholms kommun har nu fram till den 23 november på sig att förklara sina brister för Skolinspektionen, samt presentera en lösning på problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.