Stora problem med våldet i skolan

Uppdaterad
Publicerad

HELSINGBORG/MALMÖ | Våldet i skolan är mer utbrett än man tidigare trott, visar en färsk studie. Värst är situationen i Helsingborg och Malmö.

-Jag har kommit in på skolor som är en krutdurk. Det är bara en fråga om när det smäller. Det är uppjagad stämning. Jag känner av det bara jag stiger innanför dörren. Det är ingen bra utbildningsmiljö, säger Henrik Wollter, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Malmö.

Mest utsatta för fysiskt våld är pojkar. 15 procent av pojkarna i årskurs 6-9 har det senaste året blivit slagna, sparkade eller på annat sätt fysiskt skadade under skoltid eller på väg till och från skolan. Motsvarande siffra för flickor är 9 procent.

-Det är en väldigt allvarlig signal vi får i rapporten. Tyvärr kan vi se att de som slår larm och ber om hjälp i väldigt stor utsträckning inte blir hjälpta av det, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket som beställt studien.

Inte bara elever drabbas av hot och våld i skolan. Bland lärarna uppger 5 procent av de kvinnliga och 7 procent av de manliga lärarna att de har blivit sparkade, slagna eller på annat sätt fysiskt skadade.

Över 2.000 elever och lärare har svarat på enkäten som gjorts av psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Medan pojkar i högre grad utsätts för fysiskt våld, är flickor betydligt mer drabbade av exempelvis cybervåld. Mer än var fjärde flicka, 27 procent, har det senaste året råkat ut för att någon spridit falska rykten om dem, till exempel på internet.

-Skolan hanterar inte riktigt sin arbetsmiljö på ett acceptabelt sätt. Det vi kan göra är första hand att inspektera och ställa krav, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Ylva Esping

ylva.esping@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.