Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Höörs klimatstrateg Eva Hedenfeldt och Perstorps kommunalråd Torgny Lindau (pf) berättar om sina kommunernas miljöarbete. Foto: Hans Larsson SVT

Skåne: Stora skillnader mellan kommunernas klimatarbete

Publicerad

Drömmen om ett fossilfritt Skåne lever. Men ännu är det långt till målet och skillnaden i ambitionsnivå är stor mellan de skånska kommunerna.

I Höör står en splitterny biodiseltank uppställd på gatu- och parkenhetens innergård.

– Det är till för att hjälpa oss att fasa ut fossila drivmedel i våra tunga fordon och maskiner, berättar Eva Hedenfelt, miljöstrateg i Höörs kommun.

Men det är långt ifrån alla skånska kommuner som fyller de egna fordonens tankar med fossilfritt drivmedel.

Svårt att jämföra kommuner

SVT Nyheter Skåne har via en enkät till samtliga skånska kommuner försökt få en bild av hur man arbetar för att minska utsläppen av växthusgaser. Men det visade sig svårt att jämföra eftersom kommunerna mäter på olika sätt.

Klart är i alla fall att kommunernas ambitionsnivå varierar stort.

En majoritet av kommunerna arbetar i olika projekt med att fasa ut fossila bränslen ur kommunernas verksamhet. Några få kommuner jobbar inte aktivt med frågan.

Fokus på fossilfri bilpark

I Perstorp har man inte ens en miljöpolicy för att få fler kommunanställda att välja miljövänliga tjänsteresor. Med hjälp av till exempel företagskonto hos Skånetrafiken ser man att de anställda ändå gärna åker kollektivt.

– Våra anställda följer de inofficiella riktlinjer vi har, säger kommunalrådet Torgny Lindau, från partiet Perstorps framtid (PF).

En resepolicy är på gång, men nu är fokus på att förnya bilparken.

– Alla bilar som byts ut är hybridbilar eller rena elbilar, förutom hemtjänstens bilar eftersom de rullar så pass mycket att de inte hinner laddas, berättar Torgny Lindau (PF).

Höör inte i mål ännu

I ett av projeketen har tio skånska kommuner arbetat mot målet att uppnå 100 procent fossilbränslefri el, minst 90 procent fossilbränslefri uppvärmning och minst 50 procent fossilbränslefria drivmedel till 2020.

Höör är en av kommunerna.

– Jag tycker att det har gått bra, även om vi inte uppnår målet om att bli fossilbränslefria år 2020. Men det är helt rimligt att vi är fossilfria till 2021 tror jag, säger Eva Hedenfelt, miljöstrateg i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer