Malmö tingsrätt har dömt Kambuas VD till sex och ett halv års fängelse för grovt bedrägeri. Foto: Johan Nilsson/TT

Kambuas vd döms till 6,5 års fängelse i Malmö tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Investeringsbolaget Kambua International lovade 25 procents avkastning, istället lurade de 129 investerare på totalt 75, 8 miljoner kronor. Nu dömer Malmö tingsrätt företagets vd, en 62-årig man, för grovt bedrägeri.

Mannen döms nu till att betala cirka 68 miljoner kronor i skadestånd samt till fängelse i sex och ett halv år. Mannen förbjuds även från att bedriva näringsverksamhet under tio år.

Mjukvara existerade inte

Företaget påstod att de hade en unik mjukvara som placerade pengar på spel och som gav 25 procents avkastning. Den här mjukvaran existerade inte. Istället användes investerade pengar till utbetalningar för andra kunder. Det för att ge ett sken av att företaget faktiskt gav avkastning. Detta ska ha pågått mellan september 2014 och december 2019.

Företaget marknadsförde sig i hela Norden, bland annat genom att använda kända sportprofiler i sin reklam. Företaget var också huvudsponsor till Kalmar HC.

Företaget hade kontor i Malmö, Stockholm och Söderhamn.

62-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.