Foto: SVT

Prognos: underskott på 600 miljoner för sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Region Skåne går mot ett underskott på 617 miljoner kronor vid årets slut.

– Forsätter trenden måste skatten höjas, säger regionrådet Henrik Fritzon (S), men oddsen för att han får med sig övriga partier är dåliga.

Henrik Fritzon (S) medger att kostnaderna för sjukvården ökar, men menar att det helt enkelt beror på att vårdbehovet ökar.

– Det är allvarligt att prognosen pekar på stora underskott i sjukvårdsbudgeten, men progonsen för hela Region Skånes budget pekar fortfarande på ett överskott med 2 procent, säger Henrik Fritzon.

400 miljoner minus i fjol

Region Skåne gick 2014 med 647 miljoner kronor plus, men själva sjukvårdsbudgeten gick inte ihop.

– Sjukvården gick med 400 miljoner minus i fjol och det bär vi med oss in i 2015, säger Region Skånes chefscontroller Åke Andersson.

Skattehöjning behövs

Men om skattekraften i länet inte blir större och sjukvården fortsätter att urholka totalbudgeten, så kommer det att behövas en skattehöjning, menar Henrik Fritzon (S).

– Vår bedömning är att det kommer att behövas en skattehöjning 2016 eller 2017, men det är för tidigt att säga. Helst hoppas vi kunna slippa det.

Regionledningens dilemma är dock att de är i minoritet och att inga oppositionspartier hittills har velat gå med på en skattehöjning.

Nyinvesteringar skjuts framåt

Det som då återstår för den politiska minoriteten, om pengarna inte räcker, är att skjuta på nyinvesteringar.

– Det kan vara renovering av lokaler eller inköp av nya tåg som får skjutas fram några år, för vi måste ge skåningarna den vård de behöver. Det kommer först, säger Henrik Fritzon (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer