Cirka 200 personer drabbades av inställda SAS-plan på Kastrup efter den vilda strejken. Foto: Mikael Nilsson

Vild strejk på Kastrup stoppade alla SAS-plan

Uppdaterad
Publicerad

SAS-personal som jobbar med bagagehantering på Köpenhamns flygplats gick på onsdagsmorgonen ut i vild strejk och alla SAS-plan ställdes tillfälligt in. Strax före halv tolv hade personalen återgått till arbetet och SAS räknar med att planen kommer kunna flyga som vanligt under eftermiddagen.

All SAS-personal som jobbar med bagagehantering gick på onsdagsmorgonen ut i vild strejk, skriver den danska tidningen Ekstra Bladet på sin nyhetssajt. Personalen gick på fackligt möte och inga SAS-plan kunde lyfta. SAS Ground Handling hanterar bland annat allt bagage och trappor till flygplanen.

Kräver löneförhöjning

SVT:s reporter på plats, Mikael Nilsson, rapporterar att förhandlingarna med den lokala fackliga organisationen om arbetsvillkoren för markpersonalen bröt samman på tisdagskvällen, något som ledde till den vilda strejken, på danska olovlig arbetsnedläggelse, på onsdagsmorgonen. Facket har sedan 2016 krävt en löneförhöjning.

Den vilda strejken, som bröt ut klockan nio, var inte överenskommen sedan tidigare, enligt SAS presschef Mariam Skovfoged som var bekymrad över situationen.

– Vi är riktigt ledsna över den här olovliga arbetsnedläggelsen som påverkar trafiken och slår mot våra kunder, sa hon till tidningen.

Strax före halv tolv på onsdagsförmiddagen återgick personalen till arbetet.

200 drabbades

Fyra flighter har fått ställas in helt på grund av den vilda strejken och passagerarna har fått bokas om till andra flyg. Ett tiotal flighter är försenade, både inom Europa och till USA.

– 200 passagerare drabbades av inställda flyg och betydligt fler drabbas av förseningar, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS i Sverige.

Enligt presschefen på Köpenhamns flygplats berörs tusentals passagerare.

-Allt fokus ligger nu på att komma ikapp och vi räknar med att kunna flyga enligt schema under eftermiddagen, säger Fredrik Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.