Mitt i julhandeln pågår en namninsamling. Mot ett köpcenter.

Strid rasar mot köpcentrum i Kristianstad

Publicerad

I Kristianstad väcker planeringen av ett nytt köpcentrum i stadens östra delar heta känslor. Cityhandlarna protesterar och samlar in namnunderskrifter för en folkomröstning. Och länsstyrelsen anser att placeringen är direkt olämplig.

Kristianstad har inte så mycket av storskalig handel. Men nu är en ändring på gång. Bygget av ett stort köpcentrum vid Domushuset i centrum pågår för fullt. Och inte nog med det. I Hammar,  där vägen till Åhus möter E22:an planeras ytterligare ett,  och det är det som nu väcker en livlig debatt.

– Lund och Helsingborg är ju avskräckande exempel på vad som händer när det blir för stora satsningar på köpcentra i städernas utkanter. Centrum utarmas, säger Tomas Ekberg, ägare till klädbutikerna JC och Brothers i Kristianstads centrum.

Nu, mitt i julhandeln, har en kampanj dragits igång för en folkomröstning i frågan. Listor ligger i centrumbutikerna.

– Vi har haft vårt fina centrum med levande gator och torg i 400 år. Vad man nu gör är att skapa ett behov som inte finns, säger Kennet Andersson, medlem i Nätverk Kristianstad.

– På 1800-talet avskaffades stadsmurarna. Vi kan inte bygga upp nya. Kunderna måste få välja var de vill handla, säger kommunalrådet Pierre Månsson (FP).

Länsstyrelsen kom igår med ett yttrande i planärendet.  Och i det formuleras skarp kritik.

 Länsstyrelsen anser att ett köpcentrum där skulle ha negativ effekt både på handeln i Kristianstads centrum och på intilliggande kommuner. Därtill är området låglänt, och kan drabbas av översvämningar.

– Vi får ta en diskussion med länsstyrelsen som vi alltid gör i sådana här ärenden, avslutar Pirerre Månsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer