Stora störningar i tågtrafiken i hela södra Sverige är att vänta på grund av att Malmö C är strömlöst. Foto: Taner CaliskanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nedriven kontaktledning stoppade tågen genom Malmö C

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under rusningstrafiken på måndagen blev det helt stopp i tågtrafiken på Malmö C. En kontaktledning hade rivits ner och passagerare fick evakueras från ett tåg.

– Det är mycket folk på plats och tidtabellen ändras hela tiden, sa SVT:s reporter Taner Caliskan på plats strax efter klockan 17.

Det var vid strax innan 17 som Malmö C blev strömlöst och stoppade alla tåg som går genom citytunneln. Eftersom det var mitt i rusningstrafiken drabbades många resenärer.

Passagerarna på ett tåg som stod 30 meter från perrongen på Malmö C fick vänta i nästan två timmar på att evakueras.

– Evakuering måste ske med stor försiktighet, det handlar om stora makter om tåget blir strömförande, sa Titti Unosdotter på Skånetrafikens pressjour.

Nedriven kontaktledning orsaken

Anledningen till stoppet var att ett fel på en kontaktledning. Vid 19-tiden började tågen åter rulla, men med stora följdförseningar och inställda tåg i stora delar av södra Sverige.  Ersättningsbussar körde på vissa sträckor, bland annat till Kastrup.

Däremot gick inga ersättningsbussar mot Ystad och Simrishamn, vilket gjort att resenärer som skulle på det hållet fick vänta länge.

Så här såg det ut på Malmö central under tågstoppet på måndagseftermiddagen. Foto: Pernilla Nilsson

Tidigare i eftermiddags blev flera tåg mellan Malmö och Lund inställda efter en olycka i Burlöv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer