Björn Sanders, ordförande på Lunds universitets studentkår vid protesten på måndagen. Foto: Lus

Studenter i protest mot brist på pluggplatser

Uppdaterad
Publicerad

Endast en av fyra studenter har en plats att plugga vid på Lunds universitet. Studentkåren protesterar genom att sätta upp tält. ”Vi är medvetna om problemet”, säger Torbjörn von Schantz, rektor.

En plats att ostört kunna bedriva egenstudier och läsa upp inför tentamen. Det är något som mängder av studenter vid Lunds universitet saknar.

I dagsläget finns studieplatser för 24 procent av studenterna, enligt en rapport från Lunds universitets studentkår (Lus). Situationen ljusnar något om platserna vid universitetets caféer räknas in.

– Det huvudsakliga problemet är att många inte har en plats att bedriva heltidstudier. Tänk dig själv att inte ha ett skrivbord, mikrofon eller kamera, säger Björn Sanders, ordförande vid Lus.

– Ytterligare ett stort problem är att den försäkring som studenterna har inte gäller om de inte sitter på universitetet och pluggar, säger Björn Sanders.

”Prioritera frågan”

Skillnaden mellan fakulteterna är stora, enligt rapporten. Värst är situationen på Ekonomihögskolan där bara en av tio studenter har en studieplats.

Studentkåren har utlyst en protest mot situationen. På måndagen uppfördes tält i Lundagård där studenterna kan plugga om de inte hittar en studieplats inomhus.

– Vi förstår att det inte är möjligt att ha hundra procent täckning. Men vi vill ha något som är bättre än dagens situation. Vi vill att universitetet ska ta ett samlat grepp och prioritera den här frågan, säger Björn Sanders.

”Gör satsningar”

Torbjörn von Schantz, rektor på Lunds universitet, säger att det pågår flera projekt för att förbättra situationen.

– Vi gör extra satsningar. Vi arbetar med att utöka antalet studieplatser på AF-borgen håller samtidigt på att renovera Kungshuset i Lund för att ge plats åt ytterligare 50-60 platser. Dessutom har Samhällsvetenskapliga fakulteten och Ekonomihögskolan projekt på gång, säger Torbjörn von Schantz.

– Det här är ett problem vi får lösa med grundutbildningspengar och de är inte speciellt talrika i Sverige. Vi gör vad vi kan och är medvetna om problemet. Jag hade inte kunnat säga det med gott samvete om jag inte visste att att projekt är startade. Det känns betryggande, säger Torbjörn von Schantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.