Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Docenten Paula Mulinari har gjort en omfattande studie om förutsättningar och hinder för romskt liv i Malmö. Foto: Foto: SVT/Hamza Ftouni

Ny studie från Malmö universitet: Romer vågar inte säga att de är romer

Uppdaterad
Publicerad

En studie på Malmö universitet undersöker antiziganism och förutsättningarna för romskt liv i Malmö. Studien belyser bland annat hur romer upplever diskriminering samt vilka möjligheter som finns för romsk inkludering.

– En sak som sticker ut i studien är att romer idag fortfarande inte vågar säga att de är romer i Malmö. Jag vill samtidigt betona att flera av de intervjuade säger att Malmö är en bättre stad att vara rom i än i någon annan, säger Paula Mulinari, docent på Malmö universitet.

Enligt studien är det många romer som känner sig tvungna att dölja sin identitet för att undvika diskriminering trots att de känner stolthet över sin bakgrund.

Skolan osynliggör romer

Antiziganism ter sig på flera olika sätt såsom diskriminering i skolan och ekonomisk ojämlikhet. Många väljer att inte anmäla incidenter på grund av en erfarenhet av att inte bli trodda, menar Paula Mulinari.

– Skolan är ett område där barn erfar att det finns antiziganism och att vuxna inte reagerar på det. Vi kan också se att man osynliggör romer i historieundervisningen. Generellt är det en grupp som man inte pratar om säger Paula Mulinari.

Studien har gjorts tillsammans med Romskt informations- och kunskapscenter, RIKC.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.