Foto: TT

SUS-forskare testar vitlök som hjärtmedicin

Uppdaterad
Publicerad

Thoraxkirurgen Sandra Lindstedt vid Skånes Universitetssjukhus vill testa om den erkända hälsogrödan vitlök kan vara bra också för hjärtat. I en kommande studie ska hon låta löken ersätta hjärt-och kärlmedicin för ett hundratal personer.

– Jag hoppas att studien ska bidrar till att skapa mer kunskap om hur vi med hjälp av kost- och livsstilsval eventuellt kan bidra till en bättre hjärt- och kärlhälsa. Kan man ersätta läkemedel och till och med förebygga sjukdom genom val av livsmedel är det fantastiskt, säger Sandra Lindstedt i ett pressmeddelande.

Studien kommer att påg under ett år och rekryterigen av deltagare har redan börjat. Personerna ska uppvisa en viss risk för att få hjärt- och kärlsjukdomar för att få delta. En grundlig kontroll av hjärta, blodfetter och hudens cirkulation ingår i studien.

Tanken med forskningen är att testa om vitlöken kan ersätta läkemedel för just blodtryck, blodfetter och andelen plack i blodet. Intresset för att delta har vari stort.

– Jag har alltid varit intresserad av functional food, hur mat påverkar hälsan, säger Sandra Lindstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.