Maria Josephson leder den särskilda gruppen som hanterar coronaviruset på Sus. Nu får patienter med svaga symptom lämna prover från sina bilar. Foto: TT/Sus

Misstänkta coronafall testas i sina bilar – nya regler på Sus

Uppdaterad
Publicerad

Personer som rest till områden där coronaviruset härjar och som haft svaga symptom, testas numera i sina bilar efter nya riktlinjer från Skånes universitetsjukhus.

– Det handlar om patienter som inte skulle sökt vård om de inte varit i de här områdena, som knappt haft några symptom, säger Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar och som leder den särskilda staben på Sus som hanterar viruset.

Efter en veckas sportlov har flera skåningar återvänt från semestrar i bland annat norra Italien, som under senaste tiden haft ett ökat antal fall av coronaviruset.

Det har lett till att allt fler personer hör av sig till sjukvården för att testa sig, och nu har Sus tagit fram nya riktlinjer.

– Det handlar om personer som inte vanligtvis hade sökt vård för sina symptom, men som varit i drabbade områden och kanske haft feber som gått över eller liknande. Då har vi infört att de testas i sina bilar, säger Maria Josephson.

Fler testas på kortare tid

Enligt Maria Josephson är många av de personer som vistats utomlands oroliga, och Sus vill försäkra sig om att alla personer som eventuellt kan bära på viruset testas.

– Vi vill som huvudsyfte minska risken för smittspridning, och sen vill vi även förhindra en undanträngningseffekt – vi har många som behöver provtas som varit på semester i norra Italien. Detta gör att vi kan testa fler på kortare tid, och skulle patienterna behöva medicinsk bedömning tar vi in dem och undersöker dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.