– Ramadan är en skön ursäkt för att få lugna ner sig, säger Suzanne Naffah Cronstam. Foto: TT/Privat

Suuz om ramadan: ”En skön ursäkt för att lugna ner sig”

Uppdaterad
Publicerad

Programledaren Suzanne Naffah Cronstam från Malmö är en av alla de skåningar som precis gått in i fastemånaden ramadan. För första gången känner hon nu själv ett ansvar för att föra traditionen vidare.

– När man vuxit upp är det ens föräldrar som hållit i ramadan. Jag är född i Sverige som andra generationens invandrare. Nu när man själv har blivit vuxen, jag gifte mig förra året, har det blivit min tur att föra arvet vidare, säger Suzanne Naffah Cronstam, programledare och producent i Malmö, till SVT Nyheter Skåne.

Suzanne Naffah Cronstam, även kallad Suuz, vill bevara familjens tradition och se till att den lever vidare även i kommande generationer.

– Nu kör vi med det som vi gjorde när jag var liten. Vi äter sent på natten, före halv tre på morgonen. I går på dagen var jag ute och storhandlade. Jag älskar att bryta fastan med en sorts aprikosmassa ”amardine” och med salladsrätten ”fattoush” som består av persilja, sallad, tomat, granatäppelsirap och torkat arabiskt bröd, säger Suuz.

Samlar familjen

Under dygnets ljusa timmar varken äter eller dricker hon någonting och det är som om fastan skärper sinnena.

– Man blir mer medveten om sig själv. Fastan tränar upp mitt tålamod. Ramadan är en skön ursäkt för att få lugna ner sig, säger Suzanne Naffah Cronstam.

– Jag tänker mycket på mat men framför allt på vad maten gör med oss. Jag tänker att den samlar familjen och vi får vara nära våra kära.

Suuz fyller 34 i år och har firat ramadan i 25 år.

– Jag tycker att det är väldigt fint att Sverige inte är så främmande för ramadan. Jag kan säga till mina kollegor att nu är det ramadan och då fattar alla. Det är fint att det har blivit så här och att vi alla förstår varandras religioner, säger Suzanne Naffah Cronstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.