Det kan vara svårt att hitta en bostad efter en skilsmässa. En undersökning visar att en kvinna med medianlön inte får låna till en trea i någon av landets 25 största kommuner. Foto: Hasse Holmberg/TT

Svårt med bostad efter skilsmässa

Uppdaterad
Publicerad

Skyhöga bostadspriser – men bara en lön. Bostad kan bli ett jätteproblem vid skilsmässa. Särskilt för kvinnor.

En kvinna med medianlön kan inte köpa en trea i någon av de större städerna, visar beräkningar från SBAB. Män med medianlön kan köpa en trea i Kristianstad, men inte i en stad som är större.

Så här efter jul är det säsong för skilsmässor. Kanske innebar ledigheten en insikt om att förhållandet inte fungerar längre – nu är det dags att gå skilda vägar. Men förutom sorgen och besvikelsen över ett kraschat förhållande finns också praktiska problem. Som hur man ska bo.

Det innebär ofta problem för den som ska köpa ny bostad. I alla fall i landets 25 största kommuner, enligt beräkningar från den statligt ägda banken SBAB. I ingen av kommunerna kan kvinnor med medianlön låna för att köpa ens en trerumslägenhet. Män med medianlön kan köpa i sju kommuner, som Växjö, Kristianstad, Karlstad och Gävle. Men inte i städer större än så.

”Dags hitta lösningar”

– Vi gör den här undersökningen med jämna mellanrum, och kommer fram till samma resultat varje gång. Är det inte dags att prata om lösningar nu, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Hon efterlyser politiska lösningar även för separerade, och särskilt för kvinnor. För unga pågår en utredning om stöd till bostadsköp – kanske behövs något liknande även för dem som skiljer sig, tycker hon.

Kontakta banken

Américo Fernández, privatekonom på SEB, uppmanar de som ska separera att så fort som möjligt ta kontakt med sin bank.

– Det må se eländigt ut, man fick lånet i banken med två inkomster och vid en skilsmässa blir det bara en lön. Men prata med banken, det kan finnas möjligheter, säger han.

Den som har sund ekonomi och en historik i banken med sparande kan exempel få undantag från amorteringskraven säger han.

Vem har råd att låna till en trea?

SBAB har räknat på hur män och kvinnor med medianinkomster i landets 25 största kommuner får råd att låna till köp av en trerumslägenhet (till snittpriset i respektive kommun).

Det visar sig att kvinnor med medianinkomster för respektive kommun inte har råd att köpa någonstans i landets 25 större kommuner.

Män, med medianinkomst, får dock låna till köp i sju av kommunerna – i Kristianstad, Växjö, Västerås, Gävle, Karlstad, Borås och Sundsvall. Men inte i någon av storstäderna kan heller männen med medianinkomster låna till köpet av trean.

I exempelvis Stockholm är medelpriset för en trea 5 550 000 kronor, för det krävs en kontantinsats på 832 500 kronor. Medianlönen för män är 41 370 kronor per månad och för kvinnor 36 015 kronor, vilket varken för män eller kvinnor räcker till för lånen till trean.

I Göteborg är medelpriset 3 555 000 kronor, vilket kräver en kontantinsats på 533 250 kronor. Medianlönen för män är 37 485 kronor och för kvinnor 31 500 kronor, vilket inte räcker till för att få låna.

I Malmö är medelpriset 2 557 500 kronor, vilket kräver en kontantinsats på 383 625 kronor. Medianlönen för män är 30 555 kronor och för kvinnor 27 930 kronor, vilket inte räcker till för att få låna till en trea.

Källa: SBAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.