I klippet berättar Koosje Lamers om projektet med den svartvita flugsnapparen i Sverige. Foto: Johan Dernelius SVT

Holländska flugsnappare flyttas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kan flyttfåglar anpassa sig till klimatförändringarna genom att häcka på en annan plats än där de föddes?

Sen tre år pågår en studie i de svenska skogarna med svartvita flugsnappare från Nederländerna. Ägg och fåglar har flyttats och fått växa upp i Sverige.

Koosje Lamers kommer själv från Nederländerna men har tillbringat mycket tid i Sverige de senaste tre åren för att studera hur svartvit flugsnappare anpassar sig till klimatförändringarna.

– Eftersom flugsnapparen övervintrar i Afrika så vet de inte hur våren är på häckningsplatsen i Europa så om våren är tidig och träden slår ut medan de fortfarande är på väg, så finns risken att de ankommer för sent och missar larvtoppen, säger hon.

Klimatkrisen
Koosje Lamers forskare Lunds Universitet Foto: Johan Dernelius SVT

Holländska fåglar i svensk skog

Med tillstånd har hon flyttat honor och ägg från Nederländerna, där äggläggningen är två veckor tidigare än här, till en skog i södra Sverige .

– Så det är holländska ungar men uppfostras som svenskar och vad som är intressant nu är att ta reda på vad deras kalender kommer att bli. Kommer de att ha gener som kodar för tidig flytt och tidig uppfödning – för då kanske de introducerar nytt genetiskt material i nya populationer.

I klippet berättar Koosje Lamers mer om projektet med den svartvita flugsnapparen i Sverige.

Lägger äggen tidigare

Och efter att ha tagit hit ägg i tre år så finns det nu många holländska par i skogen.

– Honor och hanar kommer till Sverige ganska tidigt. Och de hollländska honorna lägger sina ägg ungefär samtidigt som sina holländska syskon men det är mycket tidigare än de svenska honorna gör, berättar hon.

En annan del av studien handlar om att mäta, väga och kontrollera fåglarnas utveckling – hur fåglar med olika kalendrar utvecklas.

– För om de holländska fåglarna utvecklas bättre så visar det på fördelarna med att föda upp ungarna tidigt.

Men kan man ta i fågelungar – finns det inte risk att mamman överger ungarna?

Det sitter djupt i oss att inte röra djurungar till exempel rådjurskid. De ska man inte röra.

– Men fåglar har dåligt luktsinne och flugsnapparna är tåliga föräldrar som inte överger sina ungar, säger Koosje Lamers.

Sprids också naturligt

Finns det då några risker med att flytta fåglar och ägg på det här viset? Jan-Åke Nilsson är professor i evolutionär ekologi på Lunds universitet.

– Det här sker ju naturligt också att fåglar sprids på det här sättet, det vill säga häckar på en annan plats än de föds, säger han.

– En flugsnappare kan spridas lika långt på naturlig väg här hjälper vi dem bara lite på traven.

Förra våren var det en dålig vår och då observerades i Finland att de inte fick några flugsnappare som flög dit utan förmodligen stannade de i Sverige för att inte missa säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet