Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jacob Eliasson, ordförande i Skabersjö IF, om besvikelsen med nya planen. Foto: Maria Petersson / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Konstgräsplanen i Svedala fungerar inte i minusgrader – spelarna halkar

Uppdaterad
Publicerad

Svedala kommun satsade på ett mer miljövänligt alternativ när kommunen skulle bygga sin nya konstgräsplan. Istället för gummigranulat valde man att fylla mattan med kokos ock kork. Men när det blev minusgrader frös naturmaterialet till is och planen blev ospelbar.

I klippet ovan ser du hur det frysta korkgranulatet ser ut.

För att fylla konstgräsplanerna används gummigranulat som ofta kommer från återvunna däck. Granulat räknas som mikroplast och sprider sig från mattorna ut i naturen och till havet.

– Vi har ett eskalerande problem i Sverige med våra konstgräsplaner där man använder gummi. Vi behöver göra någonting tillsammans för att ta hand om vår miljö, säger Tomas Djurfeldt, enhetschef kultur och fritid i Svedala kommun.

Tvingas ställa in träningar

För tre år sedan klubbades beslutet igenom i Svedala. Kommunen ville delta i arbetet för en bättre miljö och bestämde sig för att använda kokos och kork som fyllnadsmaterial på den nya konstgräsplanen som invigdes i maj.

Men en otrevlig överraskning väntade när temperaturen sjönk under nollan och det frös på.

”Borde gjort mer research”

Naturmaterialet binder fukt och fryser till is vid nollgradigt. Planen blir hal och dubbarna fäster inte när man springer, enligt Jacob Eliasson.

– Jag tycker man borde gjort mer research i frågan innan man la så mycket pengar på det här. Vi kommer inte kunna hålla de träningar som vi tänkt i vinter, säger Jacob Eliasson ordförande Skabersjö IF.

Tomas Djurfeldt menar att beslutet togs efter den forskning som fanns då.

– Vi fattade beslut efter vad vi visste var bäst just då, säger han.

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment som är upp till fem millimeter. Mikroplast kan både tillverkas som mikroplast eller bildas vid slitage eller nedbrytning av plast.

Den långa nedbrytningstiden innebar att mängden mikroplast kommer att öka under en lång tid även om tillförseln upphör.

Idag finns inga fungerande metoder for att städa bort de minsta plastpartiklarna ur haven. Lösningen är att förhindra eller kraftigt minska tillförseln

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer