Pellets av rörsockerbark kan göra konstgräsplaner mer miljövänliga. Foto: Bernard Mikulic

Sockerrör ersätter miljöfarligt gummi på Svedalas nya fotbollsplaner

Publicerad

När Svedala snart bygger en ny konstgräsplan så ska kommunen testa ett material som är organiskt och nedbrytbart.

I Sverige finns idag cirka 1000 konstgräsplaner ofta tillverkade av små pellets gjorda av återvunna däck. Tomas Djurfeldt är områdeschef för Kultur och fritid i Svedala:

– Vi lägger ut cirka 3 ton gummipellets varje år på alla våra konstgräsplaner i Sverige. Och behöver vi lägga ut det så har gummit försvunnit någonstans sen förra året.

Bark från rörsocker

Det är är framför allt snöröjning och regn som leder till att gummibitarna riskerar att hamna i naturen. Nästa höst ska en ny konstgräsplan stå klar vid Aggarpsskolan.

– Istället för att återvinna däck har vi pellets som är gjorda av barken från rörsocker och hamnar det i naturen så löser det upp sig helt och hållet. Vi har sett att man har använt detta i Norge, Holland och Finland och de är väldigt nöjda med sina planer, säger Tomas Djurfelt.

Materialet kallas biogranulat och ska vara 100 procent organiskt och nedbrytbart. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.