Nu köper Hässleholms kommun in burkinis till barnen. Foto: TT/Wikimedia

Skola lånar in burkinis

Publicerad

Majblommekommittén i Hässleholm har köpt in burkinis till muslimska flickor för att de ska kunna delta i skolans simundervisning.

Burkinin är hett diskuterad i många grupper. Enligt flera, däribland Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), är den en stark symbol för förtryck.

”Religiösa normer och värderingar har alltid hjärntvättat oss att uppfatta dem som något naturligt och eftersträvansvärt. I själva verket är de ofta kvinnofientliga idéer som förtrycker”, skrev hon på SVT Opinion.

”Finns inget förbud”

Biträdande förvaltningschef Rolf Bengtsson hänvisar till skolans hårda krav på att alla elever ska klara av att simma 200 meter.

– Eftersom det inte finns någon sorts förbud i Sverige mot att bära slöja eller heltäckande klädsel så kan inte heller vi i skolan säga att man inte får klä sig så. Visst finns det en del som tycker att slöja och heltäckande klädsel är ett uttryck för kvinnoförtryck men det är inte skolans ansvar att göra den tolkningen, förklarar han för tidningen.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod att kommunen köpt in burkinis, detta var fel. De har godkänt att burkinis lånas ut till de elever som vill ha dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer