Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige stänger gränsen mot Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens presskonferens meddelade regeringen att gränsen till Danmark stängs efter att det har bekräftats fall av det nya smittsammare viruset i grannlandet.

Den nya viruisstammen har hittats i flera länder som Storbrittanien, Nederländerna och Italien. När den nu har konstaterats i Danmark vill regeringen stänga gränsen.

– För många kommer inplanerade resor inte kunna genomföras. För att minimera risken stänger vi nu gränsen mot Danmark, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Danmarksstängning sågs som risk

När Danmark beslutade att stänga ner samhället fanns fortfarande möjligheten att resa till Sverige.

– Det skulle finnas en risk med att hålla gränsen öppen eftersom danskar skulle kunna komma till Malmö och besöka köpcentrum till exempel, menar Damberg.

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, välkomnar beskedet om en stängd gräns.

– Jag är väldigt nöjd. Ju förr desto bättre, säger han.

Han pekar på att trycket på den skånska vården just är hårt.

– Förhoppningsvis vinner vi lite tid i det allvarliga läge vi befinner oss i, säger han.

Stjernfeldt Jammeh (S): ”Beskedet är välkommet”

Även Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, är nöjd med beslutet.

– Det är väldigt välkommet. Jag har tidigare varit i kontakt med Mikael Damberg och fört fram den stora oron som vi upplevt för att många danskar väljer att komma till Sverige för att sköta sin julhandel när så mycket har varit nedstängt i Danmark. Och nu är vi i ett läge där vi har fullt på våra sjukhus, så beskedet är välkommet, säger hon till TT.

Svenska medborgare är undantagna från inreseförbudet. Personer som bor eller arbetar i Sverige, samt personer som sysslar med godstransport är också undantagna inreseförbudet från Danmark.

Inreseförbudet gäller även för Storbrittanien. Förbudet gäller från och med midnatt 22 december 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.