Niclas Nilsson är ny gruppledare för SD i Region Skåne

SD ställer krav på ”del av kakan” i Region Skåne

Publicerad

På måndagen träffades Sverigedemokraterna i Region Skåne och tog fram en kravlista på vad de begär för att rösta för antingen ett borgerligt eller rödgrönt styre i Skåne de kommande fyra åren.

– Vi begär inte hela kakan men vi vill ha en rättvis del av den, säger Niclas Nilsson, nyvald gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Skåne.

Han säger att det inte är självklart att hans parti ska släppa fram Alliansen till makten.

– Vi bevakar våra intressen och får vi inte vara med och styra vill vi ha tunga poster inom regionen, säger Niclas Nilsson.

Sverigedemokraterna har den innevarande mandatperioden inte suttit med i regionfullmäktiges presidum. Det vill de göra nu och få posten som förste eller andre vice ordförande. De kommer även att få tre regionråd, två fler än innevarande mandatperiod.

Kan bli minoritetsstyre i Skåne

Alliansen har presenterat vilka förändringar de vill göra och hur de vill styra regionen de kommande fyra åren. De har förslag som Sverigedemokraterna motsätter sig.

Niclas Nilsson säger att Sverigedemokraterna står närmast de rödgröna inom sjukvårdspolitiken men närmare de borgerliga partierna i Alliansen när det gäller frågor som rör regional utveckling och transporter.

– Vi kan tänka oss en tre-blocks-modell med ett minoritetsstyre om vi inte får igenom våra krav, säger Niclas Nilsson.

Väntar på rödgröna

Vilket block Sverigedemokraterna i så fall ska stödja kommer de att ta ställning till före regionfullmäktiges sammanträde 22 oktober.

– Vi har sett Alliansens förslag till hur de vill styra regionen. Nu väntar vi på vad de rödgröna vill göra, säger Niclas Nilsson.

Socialdemokraterna svarar att de inte har något förslag att presentera kring hur de ser på regionens framtida organisation.

– Det får vi återkomma till. Vi anser att ett blocköverskridande samarbete är det som är bäst för Skånes utveckling, säger Malin Tykesson, pressekreterare åt Henrik Fritzon (S), regionråd.

Alliansen fick 62 mandat, de rödgröna 57 mandat och Sverigedemokraterna 30 mandat i landstingsvalet i Skåne.

Så styrs region Skåne:

Visa

Regionstyrelsen är Region Skånes regering. Regionstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av Region Skånes intressen och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Det är regionfullmäktige som utser regionstyrelsen.

Regionfullmäktige fattar beslut om budget och inriktning för Region Skånes olika verksamheter. De flesta besluten grundar sig på förslag som regionstyrelsen lägger fram.

Regionfullmäktige har 149 ledamöter och beslutar om alltifrån sjukvård och kollektivtrafik till frågor om regional utveckling och kultur.

Regionfullmäktige tar också beslut om budgeten och hur mycket skatt du som invånare i Skåne ska betala för att vara med och finansiera de olika verksamheterna. Källa: Region Skåne. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer