Kyls strand är en av de skånska badplatser som under en period av sommaren konstaterats ha otjänligt vatten. Foto: Lenke Morath

Sveriges badvatten försämras – särskilt i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statistik från havs- och vattenmyndigheten har kvalitén på svenskt badvatten har försämrats de senaste åren, rapporterar P4 Malmöhus. Allra flest badplatser med otjänligt vatten finns i Skåne.

Kvalitén på svenskt badvatten försämras. Mellan 2015 och 2019 har antalet otjänliga vattenprov fördubblats, och allra flest otjänliga vattenprov tas i Skåne.

Att bada vid en badplats med otjänligt vatten innebär en ökad risk för magsjuka eller andra infektioner. Om man badar trots otjänligt vatten ska man därför vara försiktig och att få i sig så lite vatten som möjligt.

– Varje individ får själv bestämma med sunt förnuft, ska jag bada i dag eller ska jag inte bada i dag. Ser det grumligt ut och har det varit dåligt tidigare? Kan man se någon flytande förorening eller något sådant så kanske man inte ska hoppa i, säger Slobodan Vojvodicm miljöinspektör i Höganäs, till P4 Malmöhus.

”Inte doppa huvudet”

SVT Nyheter besökte tidigare i veckan Kyls strand där proverna under några dagar visade otjänligt vatten. Christina Jönsson var på stranden med sin familj.

– Vi tänker att man kan bada benen och upp till magen, men inte doppa huvudet, sa Christina Jönsson då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.