Sveriges färggladaste hus

Uppdaterad
Publicerad

Ett hus, åtta graffitimålare med fria händer – två år senare står det klart.

– Folk säger att det är Sveriges färggladaste hus, säger projektledaren Danielle Wendin.

Idén väcktes för två år sedan, de boende fick önska motiv, fastighetsägaren gav grönt ljus och så fick åtta graffitikonstnärer fria händer att gå loss på huset i malmöstadsdelen Seved och nu är väggmålningen alltså klar.

– Det luktar möjligheter här i området, det är svårt att beskriva. Man kanske måste bo här för att känna det. Huset är ett sätt att visa att det finns nya möjligheter att lösa gamla problem, säger hon.

Något att samlas kring

De boende i huset i hörnet av Rasmusgatan och Sofiagatan är nöjda. Liksom de på anda sidan gatan. Konstverket har blivit något att samlas kring.

– Folk samlas på gatan och pratar om det detaljrika konstverket. Vi har lärt känna varandra mer. Även de som man inte kände tidigare, säger Sadeta Demaasaj som bor i graffitihuset.

Det har inte funnits någon budget för projektet. Bland annat behövdes en lift för att nå hela vägen upp på husväggen.

– Men så ställde en kranfirma upp och lånade ut en lift gratis, säger Danielle Wendin.

Vill måla fler hus

Huset har redan blivit en turistattraktion och fastighetsägaren är så nöjd med resultatet att han vill måla fler hus. Något Danielle Wendin också är inne på.

– Vi ska ge massor av kärlek till Malmö, säger hon.

Konstnärerna som målat huset är Dan Sapunar, Karl Heijkensköld, Robbin Carlzon, Ola Kalnins och Andreas Källberg med hjäp av Andreas Enelind och Pontus Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.