”Biosuprakondensatorn” ska kunna omvandla kemisk energi från ämnen i svett. Sergey Shleev är professor i biomedicinsk teknologi vid Malmö universitet. Foto: Malmö universitet / Håkan RöjderVisa alla (3)
Visa alla (3)

Svett och sol kan ge bärbar el

Publicerad

El som alstras från svett och solljus ska kunna ersätta batterier. Den nya kraftkällan ska ta energi från ämnen i kroppssvett och spara den tillsammans med el från solljus.

– Mjölksyra och druvsocker används på samma sätt som i kroppen. De reagerar med syre och vi omvandlar det direkt till el, säger Sergey Shleev, professor i biomedicinsk teknologi och verksam vid Biofilms – Research Center for Biointerfaces vid Malmö universitet. Han leder det svenska forskarlaget.

Tillsammans med tyska kollegor vid Ruhruniversitet i Bochum har de svenska forskarna arbetat med projektet. Målet är att ha en fungerande prototyp klar innan nästa år.

– Vi är väldigt nära en fungerande prototyp. Stabiliteten är inte toppen men vi kommer att visa att principen funkar. Sen kan vi optimera, säger Sergey Shleev.

– Det finns energirika ämnen i svett. Vi använder dem på samma sätt som vår kropp gör men vi omvandlar energin direkt till el, förklarar Sergey Shleev. Foto: Håkan Röjder

Elektriciteten som alstras från ämnena i svetten är inte stark, därför kombineras den med en solcell.

I framtiden kan tekniken användas i exempelvis ett armband som ligger an mot huden och alstrar el till bärbar teknik.

Projektet har tidigare backats upp av bland annat Vetenskapsrådet, från och med hösten 2017 finansieras det huvudsakligen av Energimyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer