Fredrik Bengtsson kommunikationsdirektör på Migrationsverket Foto: TT/Migrationsverket

Migrationsverket: ”Systemet ska se till att folk inte blir utnyttjade”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets beslut om avslag på Hussein Ismails arbetskraftsansökan beror på att han gick ned i lön under tre månader för att rädda bolaget som han också satt i styrelsen för. Det strider mot villkoren för arbetstillståndet, som ska säkerställa att människor inte utnyttjas av sina arbetsgivare.

Trots att Hussein har blivit kompenserad för bortfallet ger Migrationsverket honom ändå avslag på sin förlängningsansökan.

 – Den här typen av ärenden kan te sig orimliga och i många fall obegripliga. Men då måste vi sätta det i ett sammanhang. Sverige har kanske världens mest generösa system för arbetskraftsinvandring. För att säkerställa att människor inte råkar illa ut så är man väldigt tuff i uppföljningsbiten. Får man inte den lön utbetald som är utlovad, så får man i många fall avslag i sin förlängningsansökan, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

I det här fallet har motivet varit att de skulle rädda bolaget och expanera, vilket vi ser nu att de har gjort?

– Här har man gjort ett medvetet avsteg att betala ut den utlovade lönen. Skulle man välja att titta mellan fingrarna på det här så finns det väldigt många andra ärenden där människor faktiskt blir utnyttjade som skulle kunna fara illa, säger Fredrik Bengtsson.

”Handlar om svenska arbetstillfällen”

Anna Gisselsson önskar att Migrationsverket ska börja titta på entreprenörens och bolagets situation för att bedöma skälen till att man under perioder väljer att gå ner i lön.

– Vi har erkänt att fel har begåtts och rättat till det. Det handlar om svenska arbetstillfällen och möjligheter att kunna rekrytera från utlandet. Så att man kan komma till en lösning inte bara för bolaget och individen utan också den svenska ekonomin, säger hon.

Kan rätta sig själv

Den 1 december trädde nya regler i kraft som gör att de som har begått misstag i fall som handlar om arbetskraftsinvandring, kan få en andra chans.

– Men det bygger på att man själv rättar till misstag. I det här fallet ser man att man medvetet betalat ut för lite lön och man rättar inte till det förrän myndigheten börjar granska ärendet, säger Fredrik Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.