Enligt de experter som undersökt tavlan är den inte målad av Bruno Liljefors. Bilden är ett kollage. Foto: Ur förundersökningen

Systrar får tillbaka förfalskad Bruno Liljefors – åklagaren ville förstöra tavlan

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna i Kristianstadstrakten trodde att tavlan som hängt ovanför soffan i vardagsrummet sedan 50-talet var en äkta Bruno Liljefors. Men när de skulle sälja arvegodset på auktion visade det sig att signaturen var förfalskad.

En åklagare har begärt att tavlan ska förstöras, men nu ska systrarna få den tillbaka utan den förfalskade namnteckningen.

– Den var ute på auktion, men så helt plötsligt drogs den tillbaka. Då kollade jag om den var såld. Det var då jag fick reda på att de trodde den vara förfalskad, säger en av systrarna till SVT.

Systrarna lämnade in tavlan till försäljning redan 2017, men först nu har Stockholms tingsrätt avgjort tavlans öde, något som Kristianstadsbladet var först att rapportera om. Ingen är misstänkt för brott, men kammaråklagare Sara Norling gick till tingsrätten och yrkade på att tavlan i första hand skulle förstöras, eller att namnteckningen skulle tas bort.

”Inte en chans att detta är en Liljefors”

”Tingsrätten beslutar att signaturen ”Bruno Liljefors 1902” på i beslag tagen målning ska utplånas samt att det på tavlan ska varaktigt noteras att signaturen är borttagen”, skriver Stockholms tingsrätt i domen.

I förundersökningen framgår att det var personal på auktionsfirman Bukowski som slog larm till polisen. Olika experter, bland annat från Nationalmuseet, har kommit fram till att tavlan är en förfalskning.

– Finns inte en chans att detta är en Liljefors, sade intendent Carl-Johan Olsson när han tittade på tavlan och han påpekade för polisen att tavlan var alldeles för kladdigt målad för att vara en Liljefors.

Även Nationellt forensiskt centrum har undersökt tavlan och kommit fram till att ”signaturen på målningen var till synes påmålad efter det att underliggande färg torkat”.

Köptes på 50-talet

Systrarna tror att det var deras far som köpte tavlan på auktion på 50-talet. Nu återbördas den till familjen, men utan den förfalskade namnteckningen.

– Jag tittar mer på konst som jag tycker om, än att jag tittar på den som gjort den, säger en av systrarna, som inte vet vem av dem som ska få tavlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.