Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tågbiljetten i Vinslöv nästan dubbelt så dyr som i Tyringe Foto: SVT

Tågbiljetten i Vinslöv nästan dubbelt så dyr som i Tyringe

Publicerad

Pendlarna i Vinslöv hör till de stora förlorarna i Skånetrafikens nya zonindelning. En enkel tågbiljett till Hässleholm, kommunens centralort, kostar 51 kronor – nästan dubbelt så mycket som de 27 kronor Tyringeborna betalar för motsvarande resa.

I bägge fallen handlar det om en resa på cirka 12 kilometer.

– Jag, min man och vår son är alla tågpendlare. För det betalar vi totalt 17.000 kronor om året med de nya taxorna. Det är inte rimligt, säger Vinslövsbon Nina Bendahl.

Färre pendlare

Ellicka Hermodsson, som även hon bor på orten, säger att missnöjet med de höga taxorna pyrt en tid. Antalet morgonpendlare på Vinslövs station är, enligt henne, märkbart färre efter prishöjningarna.

– De flesta familjer här på landsbygden har ju bil, så risken är ju stor att folk tar den istället. Vilket i sin tur kan leda till att tågavgångarna blir ännu färre än idag, befarar Ellicka.

Kommer ses över

Hon pendlar inte själv men det gör hennes dotter, nämner hon apropå vilka konsekvenser prisskillnaderna får.

– Min dotter går i friskola inne i Hässleholm och har sin bästis från Tyringe i samma klass. Hennes månadskort kostar 330 kronor, medan vi betalar 510 kronor för vår dotters kort. Utslaget på en hel termin blir det stor skillnad, säger Ellicka Hermodsson.

Politikerna i kollektivtrafiknämnden har efter en tids protester, bland annat från de boende i Vinslöv, begärt en översyn av zonindelningen från Skånetrafikens tjänstemän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer