• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Pågatågens förare bär ullbyxor som laddas av stolen och gör att förare får stötar när de gör utrop i tåget. Foto: TT

Tågpersonalen får stötar av uniformen: ”Otrevligt att få en stöt så fort man tar tag i något”

Uppdaterad
Publicerad

De uniformer som personalen på pågatågen bär ger upphov till statisk elektricitet och gör att tågförare och kundvärdar får stötar när de rör vid metall. Nu har skyddsombudet Therese Nilsson vänt sig till Arbetsmiljöverket med krav på åtgärder.

– Det är ganska otrevligt att få en stöt så fort man tar tag i något, säger hon.

Det var i december förra året som de nya uniformerna, med byxor och kavaj i ull och skjortor i polyester, infördes. Snart drabbades personal av problemet med att de fick stötar när de kom i kontakt med metall, till exempel när en förare gör ett utrop i tåget.

En enkät visade att majoriteten upplevt problemet i någon mån och en arbetsgrupp sattes samman. Arbetsgivaren menar att de har försökt lösa frågan: bland annat har leverantören tipsat om att lägga uniformen i frysen och att använda sköljmedel  för att minska den statiska elektriciteten. Man har också gett de anställda möjligheten att byta ut polyesterskjortan mot en i bomull.

Laddas mot förarstolen

Men skyddsombudet menar att det inte löst problemen och har därför vänt sig till Arbetsmiljöverket.

– Vi har fått dra tillbaka anmälan då arbetsmiljöverket menar att det svar arbetsgivaren svarat räcker. Men det har trots det gjort att vi har fått igång mer diskussion på arbetsplatsen. Vi utsåg en uniformsgrupp i våras så den har dragit igång, vi har fått en bättre dialog med arbetsgivaren nu, säger Therese Nilsson, som är hoppfull.

Det är när tågföraren glider av stolen för att titta utanför tåget inför avgång från en station som ullbyxorna laddas.

– När man sedan tar tag i mikrofonen för att göra ett utrop får man en stöt, säger Therese Nilsson.

– Varje gång blir det laddat, så det kan bli många stötar under ett pass om man får det varje gång tåget stannar.

Vill prova ut en stötfri uniform

Hon vill att en arbetsgrupp ska få prova sig fram och testa olika kombinationer av plagg för att se vad som fungerar tillsammans.

– Jag har själv fått stötar. Vissa har inte problem alls. Det är lite olika, det kanske handlar om vilka skor man har eller om man är så lång att man inte behöver ta tag i mikrofonen, vi vet inte riktigt varför vissa drabbas, säger hon.

Emma Norinder Ring som är driftchef för service och personal på Arriva säger att de arbetar för att lösa uniformsproblemen. 

– Vi har haft en löpande dialog, vi har haft leverantören på besök för att diskutera vad det kan finnas för lösningar och vi har utökat vårt uniformssortiment. Vi kommer att gå ut med en undersökning bland vår personal för att se hur utbrett problemet är. Det finns ingen lätt lösning på det här, vi får jobba vidare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.