Ett mindre tältläget är redan igång i Revinge. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

Tälten i Revinge uppfyller inte kraven

Uppdaterad
Publicerad

Tälten som skulle användas i det stora flyktinglägret i Revinge uppfyller inte kraven. Nu ska nya köpas in, men för det krävs ett regeringsbeslut.

Ett temporärt tältläger, med plats för ungefär 200 personer, är igång sedan den 10 december. Men det kan dröja innan man kan starta upp det större lägret med 75 vinterbonade tält. För det krävs nämligen ett regeringsbeslut. Skälet är att man behöver köpa in nya tält, eftersom tälten som skulle användas inte uppfyller kraven på bland annat brandsäkerhet och bärighet. Enligt Svante Werger, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), vet man redan vilka tält man vill köpa in. Men eftersom processen för inköp av tält har beskrivits noggrant av regeringen, krävs det också ett regeringsbeslut innan inköpet kan göras.

– Jag hoppas att vi får besked om beslutet väldigt snart. Annars kan vi ju tvingas att montera ner det temporära tältlägret utan att det finns ett annat som kan ersätta, säger Svante Werger som är kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Han syftar till att det temporära lägret bara kan stå kvar i ungefär två månader. Därefter krävs det en mer permanent lösning.

Vill se ett beslut

För att få till stånd ett beslut har MSB lämnat över ärendet till Migrationsverket, som ska besluta om huruvida lägret ska byggas överhuvudtaget. Därefter har Migrationsverket i sin tur lämnat över ärendet till regeringen, som alltså ska besluta om tältinköpen. Det var ungefär fyra veckor sedan nu, enligt Svante Werger.

– Jag tolkar det som att Migrationsverket vill att vi bygger lägret. Men då vill jag se att de fått ett beslut från regeringen först, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.