IVO hittade 24 brister hos den privata tandläkarkliniken. Patienten på den här bilden har inget med den aktuella kliniken att göra. Foto: TT

Tandläkare i Kristianstad stoppas omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

På grund av flera olika brister förbjuder Inspektionen för vård och omsorg en privat tandläkare att utföra patientbehandlingar, rapporterar Kristianstadsbladet.

Kliniken har 1000 listade patienter och tar även emot akutpatienter.

Vid en inspektion i början av juni hittade Inspektionen för vård och omsorg IVO 24 olika brister som anses utgöra en påtaglig fara för patienters hälsa och säkerhet.

Därför stänger IVO kliniken med stöd av patientsäkerhetslagen.

Rostiga instrument

Enligt IVOs lista över brister har kliniken grundläggande okunskap om smittspridning och hygien.

Både lokaler och teknisk utrustning var kraftigt slitna och även smutsiga, i några fall rostiga, skriver Kristianstadsbladet.

Kliniken saknade rätt utrustning för att rengöra vissa instrument.  IVO misstänker också att instrument återanvänts. Man hittade dessutom läkemedel med utgånget datum som inte är godkända i Sverige.

Renovering pågår

Klinikens ägare säger till Kristianstadsbladet att man tar IVOs beslut på största allvar och att kliniken därför nu renoveras.

– IVOs beslut kan överklagas men vi åtgärdar istället och då kommer det att vara okej, säger ägaren till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer