På Folktandvården Skåne kallar man inte personer över 70 år till behandling om det inte är akut, berättar Pernilla Juréus, tandläkare och sakkunnig på Folktandvården Skåne. Foto: Folktandvården Skåne / arkiv

Tandvård i coronatider: Därför är tandläkarna så försiktiga

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det inte råder något förbud mot att behandla patienter i riskgruppen, väljer många tandläkare att inte kalla patienter över 70 år.

– Enligt Folkhälsomyndigheten bör personer över 70 år vara försiktiga med att besöka tandvården, säger Pernilla Juréus, sakkunnig på Folktandvården i Skåne.

Socialstyrelsens rekommendation till tandvården är att planerade och icke akuta behandlingar för riskgrupper kan skjutas upp. Men det råder inga förbud mot att behandla patienter i riskgruppen.

– Man bör vara observant på symptom, men utöver det kan man göra rutinundersökningar och planerade behandlingar som vanligt. Men man kan också överväga att skjuta upp dem, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

Känner med dem som drabbas

Många tandläkare väljer ändå att ta det säkra före det osäkra och har valt att överhuvudtaget inte kalla patienter över 70 år om det inte är akut.

– Folkhälsomyndighetens råd till allmänheten är att personer över 70 år bör förhålla sig de direktiven som de ger. Det betyder att vi inte erbjuder tandvård aktivt till dess kundgrupper nu, säger Pernilla Juréus, tandläkare och sakkunnig på Folktandvården i Skåne.

För många patienter innebär en uppskjuten behandling att de går miste om tandvårdsstöd när deras högkostnadsskydd går ut.

– Vi känner ju väldigt mycket med de kunder som drabbas och tycker att det är väldigt olyckligt att deras karensperioder hinner passeras innan de kan slutföra sina behandlingar, säger säger Pernilla Juréus.

Hoppas på regeringen

Pernilla Juréus hoppas nu att regeringen fattar beslut som innebär att patienter kan slutföra sin behandling inom ramen för sitt högkostnadsskyddet.

– Vi ser gärna att de kommer med en temporär förlängning av de karensperioder som är pågående under den här rådande pandemin.

Är det här en stor fråga tycker du?

– Ja, det är det. Det är många vuxna som behöver betala ganska mycket pengar för sin tandvård och där högkostnadsskyddet är viktigt för att man ska ha råd med vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.