Så här såg det ut utanför synagogan i Köpenhamn efter terrorattentatet. Foto: AP/TT

Terrorattentat i Köpenhamn blir film

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2015 drabbades Köpenhamn av två terrorattentat. Nu ska attacken skildras på film.

Det är filmskaparen Ole Christian Madsen som ligger bakom filmen som väntas ha premiär nästa vår, rapporterar danska Pollitiken.

Det var den 14 februari 2015 som Köpenhamn drabbades av två terrorattentat. Först slog terroristen Omar Abdel Hamid el-Hussein till mot ett möte i kulturhuset Krudttønden där konstnären Lars Vilks skulle tala. el-Hussein sköt senare en man, Finn Nørgaard, till döds utanför en synagoga i centrala Köpenhamn. Vid femtiden på morgonen sköt polisen ihjäl el-Hussein som öppnat eld mot dem.

Terrordåden i Köpenhamn

Filmskaparen har själv en nära relation till händelsen eftersom han var kollega till Finn Nørgaard.

– Det gick inte lång tid efter händelsen tills jag bestämde mig för att jag ville skapa filmen, säger Ole Christian Madsen till Politiken.

Tiden är mogen

Ole Christian Madsen anser att tiden är mogen för att skapa filmen.

– Vi lever i en accelererande era, och mängden information och det ständiga och globala nyhetsflödet påverkar vår erfarenhet av tid. Tiden är mogen för filmen, och händelser behandlas ständigt vidare i vår förståelse av världen, säger han.

Filmen produceras av Creative Alliance och stöttas av Danska filminstitutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet