Säkerhetspolisen genomförde razzian på uppdrag av danska säkerhetstjänsten. Foto: Pontus Lundahl / TT

Säpo har gjort tillslag i Malmö – tros ha kopplingar till IS

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har genomfört en terrorrazzia i Malmöområdet på uppdrag av danska säkerhetstjänsten, rapporterar TV4 Nyheterna.

Kammaråklagare Henrik Olin på Riksenheten för säkerhetsmål var den som ledde ärendet från svensk sida. Han bekräftar att insatsen genomfördes ”för några dagar sedan”, men vill inte säga mer exakt när.

– Det handlar om hjälp med beslag i ett pågående danskt ärende, säger Olin till tv-kanalen.

Terrorelaterat

Brottsmisstankarna kopplas till terrorgruppen IS, enligt TV4 Nyheterna.

– Det är terrorrelaterat, motsvarande vårt deltagandebrottslighet eller liknande, säger Olin.

Tio föremål togs i beslag vid husrannsakan, enligt Olin.

– Det är en pågående utredning med förundersökningssekretess så jag kan inte kommentera innehållet eller vad det handlar om utan bara att vi har bistått med hjälp i form av husrannsakan och beslag, säger åklagaren till tv-kanalen.

Henrik Olin berättar att de föremål som tagits i beslag är viktiga för utredningen, men det ska inte röra sig om vapen eller bomber.

Händelsen omfattas av sekretess med hänsyn till internationellt samarbete.

Ingen brottsmisstänkt

I utredningen finns en utpekad person som inte är brottsmisstänkt, enligt åklagaren. Personen ska inte befinna sig i Sverige.

Tingsrätten har beslutat att de beslagtagna föremålen ska överlämnas till Danmark.

Till SVT Nyheter säger Säpos pressekreterare Karin Lutz:

– Vi har bistått i ett rätthjälpsbegäran från ett annat land i förra veckan, men vad det rör sig om, kan jag inte gå närmare in på.

SVT har även sökt den danska underrättelsetjänsten PET, Politiets Efterretningstjeneste, som meddelar att de inte kommenterar pågående ärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.