Foto: Fredrik Svenningsson

Testar nya sätt att komma åt fruktad fisk

Publicerad

Den är en av de mest fruktade främmande arterna i Östersjön. En fisk som är på väg att inta den sydsvenska kusten. Men nu prövar polska forskare ett nytt sätt att försöka komma åt den.

Stranden på den polska halvön Hel ligger och slumrar i sin vinterdvala. Men så händer något. En fiskare kastar plötsligt fisk på oss.

– Svartmunnad smörbult. Jag äter den inte, men måsarna gör det, säger han.

Det var här på Hel som den svartmunnade smörbulten upptäcktes för första gången i Östersjön. Det var för 20 år sen och den som upptäckte fisken var Krzysztof Skóra på Hels marina centrum. Då hade den sannolikt kommit med fartygs ballastvatten från Svarta havet.

– Idag är det den vanligaste fisken i hela Gdanskbukten, säger han.

Tränger ut vissa arter
Krzysztof Skóra leder arbetet på Hells marinstation. Här forskar man om sälars beteende och en hel del andra saker som rör Östersjön. Det är också här man vet allra bäst vad den svartmunnade smörbulten kan ställa till med. Den stökar runt i ekosystemen, tränger ut vissa fiskarter, men gynnar andra.

Vid den skånska och blekingska kusten har en del smörbult hittats, men kusten har än så länga klarat sig utan en total invasion. Men det är bara en tidsfråga.

– Den svenska kusten är mer lämpad än den polska för den här fisken. Ni har stenig botten, precis som i Svarta havet.

Marknadsförs som delikatess
Han tror inte att det kommer gå att stoppa en invasion, men att det finns ett sätt att minska dess påverkan på ekosystemen.

– Ni måste förbereda er på att äta den, den smakar gott och om fiskare börjar fiska den så minskar antalet i havet.

Marinstationen på Hel har börjat marknadsföra fisken som en delikatess och samarbetar med tillverkare av fiskkonserver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer