Det är sedan den 1 januari förbjudet att slänga kläder och textil i soporna. Allt ska sorteras och lämnas in eller skänkas för att säljas second hand.
I Nyköping har Myrorna valt att hoppa av samarbetet med kommunen eftersom de tvingas ta hand om textilskräp som inte går att sälja.
– Här försvinner pengarna som ska bli vårt överskott och gå till matkassar, till skyddade boenden och så vidare, säger Matilda Wester, varuförsörjningschef på Myrorna.
Även andra insamlingsorganisationer klagar.
– Skåne Stadsmission får lägga 20 procent av sin arbetstid på att sortera ut sådant som inte är återanvändbart, säger Karolina Skog, Miljöpartiets före detta miljöminister och nu senior rådgivare hos Stadsmissionen.
”Mer behöver förbrännas”
På Sysavs anläggning i Malmö växer berget av textilier som ingen vill ha.
– Man kommer att behöva förbränna mycket för det finns ingen vettig hantering av det, säger Anna Vilén, kommunikationschef för avfallsbolaget Sysav i Malmö.
Dit skickar 14 skånska kommuner sitt avfall. Det som inte samlas på hög i Malmö skickas med lastbilar till en sorteringsanläggning i Litauen.
Producentansvar om tre år
I höst väntas EU-parlamentet ta beslut om ett producentansvar som innebär att de som sätter kläder på marknaden också ska ta hand om skräpet – det som inte går att sälja. Men en sådan lag lär inte vara på plats förrän 2028.
– Jag är väldigt orolig för att man under den här tiden bara kommer att bränna alla textilier eller, som man gör redan i dag, skicka den till andra länder, säger Heléne Fritzon (S), EU-parlamentariker som varit med och tagit fram förslaget till den nya lagen om producentansvar.
Ingen kommentar från miljöministern
Vi har sökt miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar men hon svarar via sin kommunikatör att hon ”inte har möjlighet att göra en intervju om detta den närmaste tiden”.
Lagen om insamling av textilier
Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och verksamheter. Kommunerna har ansvar att samla in och sortera ut textilavfall.
Textilavfall som ska samlas in är avfall som består av:
• Kläder av textil
• Hemtextil
• Inredningstextil
• Väskor av textil
• Accessoarer av textil
Syftet med det nya insamlingskravet är ett led i att främja en mer cirkulär hantering av textilavfallet, det vill säga samla in, sortera och tillgängliggöra materialet på marknaden för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning.
Källa: Naturvårdsverket