Tre kvinnor åtalas sedan de stulit hemma hos äldre kvinnor efter att de lurat sig in. Foto: SVT

Tidigare hemtjänstpersonal lurade sig in och stal hos äldre

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnor i 20-årsåldern åtalas för att ha lurat sig in till åtta äldre kvinnor genom att säga att de kom från hemtjänsten. Väl inne i bostäderna har de stulit bland annat kontanter och smycken.

– Två av dem har jobbat inom hemtjänsten tidigare och visste precis hur de skulle bete sig och vad de skulle säga, säger kammaråklagare Sara Salomonsson.

De tre kvinnorna har inriktat sig på äldre kvinnor och åklagaren menar att det är en systematisk brottslighet som utnyttjat svaga och beroende personer.

– De målsägande har befunnit sig utsatt position och många av dem har hjälp av hemtjänst och lider dessutom av minnessjukdomar, säger Sara Salomonsson.

Hittade offren på nätet

De bestulna kvinnorna finns på flera platser i Skåne. De flesta bor i Malmö med omnejd, men stölder har också skett i Osby och Kristianstads kommun. Det rör sig om totalt åtta offer där den äldsta i dag är 103 år gammal.

Hos några av brottsoffren har de tre kvinnorna kommit över smycken och kontanter till stora belopp. Hos en av de äldre kvinnorna var bytet bara 240 kronor ur en plånbok. Samtliga tre nekar till brott.

Offren hittade de tre på nätet, enligt åklagaren.

– De har gjort sökningar på stort antal äldre personer. Med tanke på det stora antalet sökningar kan det finnas fler brottsoffer, säger Sara Salomonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.